Moje nowe drzewko :) |
Autor |
Wiadomość |
Narcyz112 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-24, 09:04
|
|
|
Ee mam go od poniedziałku i od wczoraj rano listki niektóre żółkną . To z winy aklimatyzacji ? jeśli tak to kiedy to minie ? |
|
|
|
|
dextrosse
Jan Nowakowski
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 04 Sty 2010 Skąd: Pobiedziska
|
Wysłany: 2010-02-24, 09:30
|
|
|
To Aklimatyzacja, musisz odczekac kilka tygodni zanim drzewko przyzwyczai sie do nowych warunków, moze w tym czasie kilka listkow zrzucic wiec nie przejmuj sie |
|
|
|
|
Narcyz112 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-24, 09:33
|
|
|
Dzień po zakupie byłem w biedronce zobaczyć czy coś jeszcze jest. Wiecie co ujrzałem ? około 30 drzewek . wszystkie schorowane , żółte , obeschnięte .... Dobrze, że poszedłem dzień wcześniej zaraz po otwarciu. Były one ułożone centralnie pod wentylatorem z którego buchało gorące powietrze ... nawet mi było duszno do tego stopnia , że czapkę zdjąłem |
Ostatnio zmieniony przez Narcyz112 2010-02-24, 09:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-02-24, 10:47
|
|
|
to masz 20 dychy w plecy |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Narcyz112 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-24, 11:48
|
|
|
slowikp,
czemu ? poprostu tamte miały złe warunki |
|
|
|
|
Narcyz112 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-25, 12:46
|
|
|
Nowe zdjęcia :
Stoi w tym oknie po lewej
Zraszam liscie , pień i korzenie raz dziennie psikadłem wklejonym wyżej |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2010-02-26, 06:31
|
|
|
Jak na biedronkę to fajne drzewko. U mnie takie się nie trafiają. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
Mexyk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-03, 16:42
|
|
|
Witam jestem nowy i od razu mam problem niestety tak jak inni w tym temacie kupilem 2 drzewka w biedronce z tego co poczytalem to carmona drobnolistna (charakterystyczne liscie) drzewka w biedronkach pojawily sie od poniedzialku pierwsze kupilem we wtorek i wszysto z nim okey ale drugie kupione niestety juz w sobote od poniedzialku gubi liscie na potege co zrobic pomocy!! oba stoja w jasnym pokoju ale nie na oknie bo boje sie ze beda mialy za cieplo bo pod parapetami sa kaloryfery czy moze jednak ustawic na oknie?? mam do wyboru okno zachodnie i poludniowe. z gory dzieki za pomoc:) prosze szybko bo w koncu padnie |
|
|
|
|
cin160 [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-03, 17:28
|
|
|
Mexyk ja też zakupiłem drzewko w biedronce Karmone drobnolistną (dokładnie w czwartek) liście opadają na potęgę. Jednak zauważyłem iż pojawiły się nowe
Dlatego myślę, że jak tu inni piszą na forum jest to kwestia aklimatyzacji (czyli dostosowania się drzewka do nowych warunków). |
|
|
|
|
Mexyk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-03, 17:41
|
|
|
no zobaczymy co z tego bedzie:/ a moglby mi ktos napisac jak z miejscem co opisalem wczesniej??:) |
|
|
|
|
Delete [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-04, 19:30
|
|
|
Ja również kupiłem w biedronce bonsai. Jakoś to było 22 lutego.
Też zrzuciło dużo liści, ale już widać, że wypuszcza nowe. Trzymam je narazie na biurku od strony wschodniej, spryskuję destylką i podlewam przez podsiąkanie co jakieś dwa dni. Mam mały problem z ziemiórkami, ale rosiczki sobie z nimi poradzą. |
|
|
|
|
Mexyk [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-04, 23:04
|
|
|
No ja tez juz zauwazylem ze sa nowe zielone listki:) na szczescie:) ale jak myslicie okno wschodnie czy poludniowe?? i czy bliskosc grzejnikow pod parapetem nie zaszkodzi??:) i jak najlepiej podlewac?? poprzez zanurzanie ( jaki czas??) czy prosto do doniczki?? Sory za takie pytania ale zielony jestem z tym tematem a od zawsze chcialem miec bonsai i chce zeby mialo jak najlepiej;) i dzieki za pomoc:) |
Ostatnio zmieniony przez Mexyk 2010-03-04, 23:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 36 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-03-05, 07:37
|
|
|
Okno południowe, co do grzejników to pod drzewkiem postaw tace z keramzytem i bedzie dobrze, podlewanie: przez zanurzenie, podlewaj gdy wierzchnia warstwa przeschnie. |
|
|
|
|
czarna_mamba [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-06, 08:54
|
|
|
Delete napisał/a: |
Też zrzuciło dużo liści, ale już widać, że wypuszcza nowe. Trzymam je narazie na biurku od strony wschodniej, spryskuję destylką i podlewam przez podsiąkanie co jakieś dwa dni. Mam mały problem z ziemiórkami, ale rosiczki sobie z nimi poradzą. |
Ziemiórki jeśli zostaną zwalczone dorosłe osobniki to ok, ale trzeba pamiętać, że ich larwy przeważnie siedzą w ziemi i potem przeobrażają się w dorosłe osobniki czyli latajace gdzieś w pobliżu rośliny muszki, tak więc problem nie lezy tylko w zwalczeniu dorosłych osobników ale także ich larw w ziemi. Bo problem będzie się powtarzał jesli nie dobije się też larw. |
Ostatnio zmieniony przez czarna_mamba 2010-03-06, 08:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Delete [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-09, 20:04
|
|
|
Wiem, wiem. Na larwy też mam sposób. Wsadzam doniczkę do pudełka po lodach, zalewam po brzegi wodą. Larwy wychodzą na wierzch i je zbieram pęsętą. Efekty już widać. Mniej larw, mniej muszek. |
|
|
|
|
|