Nowe drzewko - potrzebuję pomocy. |
Autor |
Wiadomość |
greggs [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 11:18 Nowe drzewko - potrzebuję pomocy.
|
|
|
Witam wszystkich, jestem nowy na forum i jeśli chodzi o opiekę nad Bonsai również.
Dwa dni temu kupiłem drzewko Carmona w kwiaciarni i obawiam się, że nie jest ono w dobrej kondycji. Nie wiem jak było wcześniej pielęgnowane i czy powinno tak wyglądać, dlatego proszę o poradę w tej sprawie, co należałoby zrobić w pierwszej kolejności.
Dodam tylko, że mieszkam chwilowo w Irlandii gdzie jest trochę inny klimat, drzewko ma około 20cm.
Oto kilka zdjęć
Bonsai1
Bonsai2
Bonsai3
Bonsai4
Bonsai5 |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2010-01-24, 11:25
|
|
|
To jest Wiąz Drobnolistny |
|
|
|
|
greggs [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 11:43
|
|
|
Przy drzewku była przypięta kartka z nazwą Carmona, ale w takiej sytuacji myślę, że sprzedawca je po prostu pomieszał.
A co jeśli chodzi o stan mojego Bonsai, czy powinienem zmienić doniczkę na płytszą? nie wiem kiedy była przesadzana i czy mogę to zrobić teraz. |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-01-24, 12:05
|
|
|
W tej chwili nie zmieniaj doniczki.Postaw drzewko na oknie,utrzymuj lekko wilgotna glebę ale uważaj żeby nie przelać.I chyba tyle - miejmy nadzieję że drzewko wydobrzeje |
|
|
|
|
greggs [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 19:28
|
|
|
Jak wspomniałem w Irlandii jest trochę inny klimat i zimą jest cieplej, czy też muszę zimować moje drzewko? |
|
|
|
|
lukipela
Paweł F.
Pomógł: 59 razy Wiek: 40 Dołączył: 16 Lis 2008 Skąd: lublin
|
Wysłany: 2010-01-24, 20:14
|
|
|
Osobiście nie ryzykowałbym wystawiania nie przygotowanej rośliny w styczniu na zewnątrz.Znajdź pomieszczenie gdzie jest najchłodniej i tam przezimuj wiąza |
|
|
|
|
greggs [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-03, 18:37
|
|
|
Mój wiąz po dziesięciu dniach dość wyrósł czy można go już przyciąć.
Dla porównania dziesięć dni temu
|
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2010-02-03, 18:38
|
|
|
Poczekaj do wiosny. |
|
|
|
|
greggs [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-03-25, 19:25
|
|
|
Witam, przesadziłem moje drzewko do innej donicy i zaczęło gubić liście (prawie wszystkie), po dwóch trzech tygodniach zauważyłem, że pojawiają się nowe pąki.
Drzewka wcześniej nie przycinałem dlatego ma dość długie gałązki i stąd moje pytanie czy mogę przyciąć je teraz jak nie ma jeszcze liści? kiedy będzie mu się lepiej odrodzić z długimi gałązkami czy po przycięciu? |
|
|
|
|
|