Miejsca rośnięcia liści - ficus |
Autor |
Wiadomość |
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-20, 14:24 Miejsca rośnięcia liści - ficus
|
|
|
Witam,
mam takie pytanie - ponieważ mam ficusa, który niestety zrzucił wszystkie liście które były bójnie wyrośnięte na prawie całych długościach pędów juz stwardniałych - i teraz są łyse - dbam o drzewka tak aby jak najszybciej zaczęło produkować nowe liście ale pewnie zacznie się to dopiero na wiosne i tu chciałem sie zapytać czy jest jakaś możliwość aby liście rosły nie tylko na czubkach pędów tylko także na całej jej długości? bo wydaje mi się że gdy zacznie się znowu rozwijać to liście będą rosły tylko na końcówkach tych twardych już pedów a reszta ich długości pozostanie bezlistna? I tylko na nowych pędach będą rosły liście na całej długości.
Mam racje czy jestem w błędzie?
Mój ficus jest już dosyć duży 1.2 metra więc raczej nowych pędów nie potrzebuje bo drzewko jest już ukształtowane.
Chcę jednak aby drzewko na wiosne zarosło liściami tak samo bójnie jak było to przed zrzuceniem ich. Czy jest na to jakiś sposób.?
dzięki z góry za pomoc. |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-01-20, 16:28
|
|
|
dużo swiatła i odpowienia wilgotność mikrootoczenia i podłorza, powinno być dobrze;] |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-20, 18:12
|
|
|
Cały czas zraszaj dokładnie wszystkie pędy na których chcesz aby były liście |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2010-01-20, 21:24
|
|
|
Dlaczego jest łyse?Ficusy nie zrzucają liści na zime,jeśli twój tro zrobił ,to znaczy że jest chore i robiłeś\aś coś z nim nie tak.Obawiam się ż twój ficus poprostu padł. |
|
|
|
|
xbeer [Usunięty]
|
|
|
|
|
Herpestes
|
Wysłany: 2010-01-21, 09:19
|
|
|
Rady były dobre,widzę że od pierwszego postu mija 2 tyg.,jeśli nie widać żadnej poprawy,ani zalążków nowych liści,to drzewko nie wytrzymało twoich zabiegów |
|
|
|
|
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-21, 09:26
|
|
|
generalnie nie widać ale na dolnej części drzewka nadal pozostały liście więc to chyba oznacza że drzewko nadal żyje czy się myle? Na górze padły ale na dole na jednej gałęzi zostały liście i już nie opadają to chyba dobrze? |
|
|
|
|
Herpestes
|
Wysłany: 2010-01-21, 10:26
|
|
|
Czyli nie jest łyse.Skoro tak to pielęgnuj je zgodnie z radami kolegów i koleżanek,a będzie dobrze. |
|
|
|
|
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-21, 12:13
|
|
|
tak wyglądało drzewko w dobrej kondycji http://www.przyjacielebon...opic.php?t=4912
w tej chwili zostały już tylko liście na najniższej gałęzi z lewej strony więc jest szansa.
Chyba nie jest możliwe że jeżeli na górze juz uschły a na dole są jeszcze liście to że góra juz wyschła i nie wyrosną tam liście? Pędy nadal są giętkie i nie łamią się jak by były kompletnie suche.
Więc zraszam je 2x dziennie plus na dwa dni jest w worku foliowym potem jeden dzień bez i tak mam nadzieje że jakos luty/marzec coś sie zacznie dziać w góncy partiach z wyrastaniem liści? |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-24, 18:14
|
|
|
Xbeer-pielęgnuj go dalej a będzie dobrze |
|
|
|
|
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-25, 10:35
|
|
|
Ogarniam i pielęgnuje tak tylko sie zastanawiam bo ktoś wcześniej mówił że ziemia z supermarketów do bonsai jest lipna a w niej mam drzewka czy moge czegoś do ziemi dobrego dorzucić czy teraz to już za późno jak drzewka siedzi w tej ziemi? |
|
|
|
|
xbeer [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-02-04, 10:47
|
|
|
drzewko powolutku odżywa ale mam pytanko ponieważ pare bocznych gałezi mi uschło i napewno już nie odżyją - czy żeby mieć z powrotem takie gałęzie mam kształtować nowe pędy tak jak rosły te gałęzie i one z czasem stwardnieją i będą gałęziami czy jakoś inaczej mam to zrobić? |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2010-02-04, 10:54
|
|
|