|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz drobnolistny. |
Autor |
Wiadomość |
fearful [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-12-01, 16:15 Wiąz drobnolistny.
|
|
|
Witam
Kilka dni temu zakupiłem Wiąz Drobnolistny w OBI.
Przez te kilka dni był trzymany w mieszkaniu i wszystko jest ok.
Czytałem jednak sporo tematów na forum by się do edukować, co i jak robić z tym rodzajem drzewka.
Padały różne informację tutaj i teraz czuję się trochę zmieszany.
Nie wiem, co zrobić ze swoim drzewkiem.
Zbliża się zima - temperatury na dworze już nie za wysokie i zastanawiam się czy mógłbym drzewko trzymać teraz na dworze i czy taki drastyczny skok temperatur nie zabiłby go?
W markecie drzewo było trzymane w pomieszczeniu, w którym jest ciepło w domu tak samo.
Mam kilka pomieszczeń w domu, w których temperatura waha się między 10-15 stopni.
W pokoju u mnie (tutaj trzymam drzewko) jest około 20 stopni.
I jeszcze jedno pytanie - czy Wiąz Drobnolistny nawozić zimą? Czy przez ten okres zostawić go w spokoju?
ZDJĘCIA DRZEWKA :
|
Ostatnio zmieniony przez fearful 2009-12-01, 16:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-12-01, 19:09
|
|
|
Absolutnie nie nawoź! Możesz trzymać na dworze lecz musisz go zabezpieczyć przed mrozem. Ja trzymam 2 wiązy w piwnicy temperatura jest wystarczająca. |
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-12-02, 11:01
|
|
|
Teraz już raczej za późno na zimowanie go na zewnątrz. Tej zimy potraktuj go jako indoora i niech zostanie w pokoju. Dbaj o dużą wilgotność powietrza. Jasne pomieszczenie około 15 stopni, myśle byłoby dla niego dobre
Żeby się upewnić poczytaj forum jest bardzo dużo tematów o zimowaniu wiązów. |
_________________ Grzegorz M.
http://bonsaibielsko.blogspot.com/ |
|
|
|
|
fearful [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-12-02, 17:38
|
|
|
Cytat: | Żeby się upewnić poczytaj forum jest bardzo dużo tematów o zimowaniu wiązów. |
Czytałem i różne info uzyskiwałem - ale najwięcej postów było blisko Twojej wypowiedzi, że jeśli kupiony jesień - zima i był cały czas w pomieszczeniach trzymany to lepiej na zewnątrz nie wystawiać tylko trzymać w domu w temperaturze 10-15. Dzięki za odpowiedź
Cytat: | Absolutnie nie nawoź! |
Czyli dopiero na wiosnę? |
|
|
|
|
SirDejw
Dawid Markiewicz
Pomógł: 25 razy Wiek: 36 Dołączył: 24 Mar 2009 Skąd: Zabrze
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|