Yamadori - Wielki Dąbek |
Autor |
Wiadomość |
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-07-17, 12:55
|
|
|
ta przeciez wiem wiem ze on jest bardzo doswiadczonym bonsaista i zanim cos wykopie to najpierw to przemysli pozastanawia sie przygotuje drzewko i dopiero pozniej zaczyna dzialac niestety malo jest takich profesjonalistow wiecej jest harpaganow ktorzy wykopuja co popadnie |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-07-17, 13:42
|
|
|
No przyznam się że nie do końca jest tak , zazwyczaj staram się przygotowywać materiał do wykopania , nawet 3 , lub jak w tym przypadku 6 latek , jednak tym sposobem traci się wiele czasu , pracy , a efekt może być opłakany bowiem miałem już kilka przypadków typu katastrofa , jadę po rośliny już do pozyskania , pewien że złapię tylko w całości za pień i do "wora " , a tu nie ma roślin , poszło czyszczenie lub zrąb i załamka Dlatego ostatnio coraz częściej pozyskuje rośliny w sposób tzw. "na raz " jednak robię to wyłącznie w miejscach rokujących większy procent przyjmowalności między innymi w starolesiu , gdzie jest bardzo gruba ściółka |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-07-17, 16:26
|
|
|
aha rozumiem , a w jaki sposob Panie Jacku przygotowujesz korzenie do wykopania podkopujesz jakosc czy jak bo nie wiem jak mozna drzewko przygotowac bo jak narazie to przychodzilem i wykopywalem drzewko za jednym razem jak mi sie spodobalo i nie przygotowywalem go jakos specjalnie do wykopkow |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-17, 18:06
|
|
|
co pół roku przycina sie korzenie szpadlem mniej więcej 1/4 okręgu aby spowodować wzrost nowych korzonków bliżej pnia. Po jakiś 2 latach roślina ma mocny i krótki system korzeniowy i możemy ją wykopać.. |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-12, 10:19
|
|
|
Panie Jacku!
Mam kilka pytań odnośnie tego dębu:
1. Czy przeżył?
2. Jak teraz wygląda (jeżeli można to prosiłbym o foto)
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2009-11-14, 19:04
|
|
|
Niestety padł Co prawda od kilku sezonów ładnie odbijał , jednak w zeszłym roku , z przyczyn znanych kilku wtajemniczonym osobom na forum nie zabezpieczyłem wcale roślin na zimę , o dziwo przetrwały ją dość dobrze , lecz kwietniowe mrozy załatwiły mi niemal wszystkie drzewka liściaste , przetrwały jedynie 3 brzozy i kilka klonów pospolitych |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-11-14, 23:12
|
|
|
Współczuje jego straty |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2009-11-15, 10:45
|
|
|
Została jeszcze cała masa iglaków , poza tym i tak , tak wielkiego dęba nigdy nie mógł bym zawieźć na jakąkolwiek wystawę . Reasumując , uważam iż nawet gdyby przeżył , to kopanie tak wielkich drzew jest dużym błędem w odniesieniu do bonsai , co najwyżej skończyło by się na tym iż sprzedał bym go jako niwaki , czyli drzewo formowane do ogrodu |
Jacek G. - "qercus4"
Ostatnio zmieniony przez Jacek Grzelak 2009-11-15, 10:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2009-11-19, 14:01
|
|
|
Mam pytanie:jaki naj lepiej stosować nawóz dla dębów yamadori? |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2009-11-19, 20:39
|
|
|
Dla dębów , jak i wszystkich innych yamadori najlepszym i najbezpieczniejszym nawozem jest nawóz organiczny tzw. bio- gold |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
|