Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przędziorek. POMOCY
Autor Wiadomość
*Rochana*
[Usunięty]

Wysłany: 2009-10-31, 19:45   Przędziorek. POMOCY

Zauważyłam dzisiaj na moim beniaminie białe robaczki, a konkretnie w glebie. Sprawdziłam drzewko obok i również je ma, a więc moje bonsai pewnie też. Domysliłam się też po brązowych kropkach na listkach. Proszę o pomoc i dokładne opisanie czynności jakie powinnam wykonać w zwalczaniu tego czegoś.
P.S. Proszę o szybką odpowiedz

*Rochana*
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-04, 14:56   

Witam ponownie. Na razie nic nie robiłam z drzewkami. Podlewam je i zraszam, ale zauważyłam że pojawiły się jakieś brązowe plamki. Nieciekawy też jest stan korzeni beniamina:/, a zresztą sami zobaczcie i ocencie co to jest. Proszę o szybką odpowiedź :-(

wog
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-06, 08:47   

delete
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:43, w całości zmieniany 1 raz  

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-08, 08:13   

To przędziorek jak nic :-/ przyczyna zbyt suche i ciepłe powietrze,brak zraszania.
Domowym sposobem na przędziorka to oprysk zwykłą wódką 25% i częste zraszanie.
Opryskujemy głównie spodnią stronę liści i pędy.Po opryskaniu nakładamy na drzewko plastikową torebkę.Po godzinie zdejmujemy ją i drzewko dokładnie myjemy wodą.Czynność tę powtarzamy 3 razy w odstępach co 4 dni. Ja tę metodę stosowałam i była skuteczna :-)

*Rochana*
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-08, 17:43   

Dzięki. Mam środek bayera na przędziorka włącznie. Moje pytania to gdzie mam dzrzewka spryskać? Jak rozpoznać że szkodnik zginął? Proszę o szybką odpowiedz :help:

Odpowiedz do tematu