|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus Retusa - opadają liście po nawożeniu |
Autor |
Wiadomość |
sliver001 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-23, 06:49 Ficus Retusa - opadają liście po nawożeniu
|
|
|
Od lipca mam Ficusa Retusa, który bardzo ładnie sobie rósł, wypuszczał nowe listki itp. Na samym początku w związku z aklimatyzacją zrzucił parę listków ale od przeszło 2 miesięcy nie zgubił żadnego... aż to teraz...
We wtorek pierwszy raz podlałem go małą ilością wody z dodatkiem nawozu do bonsai Pokon (wg. proporcji 5ml na litr) LINK
Wczoraj czyli raptem po 2 dniach zauważyłem, że opadło mu z 10 listków - zrobiły się żółtawe z brązowymi plamkami.
Co się stało? Czy ten nawóz jest zły? Jak go teraz leczyć?
Pozdrawiam, Kamil. |
Ostatnio zmieniony przez sliver001 2009-10-23, 06:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
t4ras
Karol Tarasiuk
Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 18 Kwi 2009 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 2009-10-23, 08:44
|
|
|
dobrze by było jak byś foty załączył. moze poprostu jest przelany... |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-24, 18:46
|
|
|
Albo przenawżony,a podlałeś na suchą ziemię czy mokrą?jezeli na suchą to mogły się popalić delikatne korzonki. |
|
|
|
|
sliver001 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-10-25, 10:32
|
|
|
zelkova napisał/a: | Albo przenawżony,a podlałeś na suchą ziemię czy mokrą?jezeli na suchą to mogły się popalić delikatne korzonki. |
no wlasnie na suchą... co teraz zrobić? normalnie pielęgnować tyle, że bez nawozu czy można jakoś mu pomóc? rozumiem, że na suchą ziemie nie wolno podlewać wodą z nawozem? tak? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|