|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Adenium 0BESUM |
Autor |
Wiadomość |
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-25, 20:29 Adenium 0BESUM
|
|
|
Witam!
Kupiłem właśnie swoje pierwsze drzewko bonsai i chciałbym abyście mi napisali coś na jego temat. Być może jest tu osoba która posiada ten gatunek.
Chcę przesadzić go do doniczki ale nie wiem czy ziemia kupione w kwiaciarni która jest do zwykłych kwiatow bedzie dobra, no i co z drenażem? Gdzie go moge dostać lub czy sam go mogę zrobic? W jaka doniczke jest najlepiej? Prosze o jak najwiecej wskazowek.
Oto moje drzewko
http://allegro.pl/item700...m_sadzonki.html
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez damjaan 2009-08-25, 20:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
MichałKasperski [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 18:58
|
|
|
coś mi się w wiadomości popsuło pisze poniżej. |
Ostatnio zmieniony przez MichałKasperski 2009-08-26, 18:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MichałKasperski [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 18:58
|
|
|
To znaczy że masz taką sadzonkę jak na zdjęciu
Jeżeli tak to musisz poczekać jeszcze kiiilka lat. |
|
|
|
|
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:04
|
|
|
kilka lat do czego?
Przez te kilka lat ma byc w tej doniczce w ktorej przyszla? |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:08
|
|
|
Nie no bez przesady.
Na razie niech się zaaklimatyzuje czyli odczekaj tak 2-3 tygodnie.
Potem zobaczysz czy roslinka ma mało miejsca w doniczce. |
|
|
|
|
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:16
|
|
|
jak to moge sprawdzic?
co z przesadzaniem?
w jaka ziemie?
roslinka jest juz u mnie w domu od 2tygodzni, miala zolte liscie ale moja mama dala jej odzywke i ruszyla. teraz wyglada juz bardzo dobrze. |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:20
|
|
|
Jak byś mógł dać zdjęcia?
To możemy pisać dalej. |
|
|
|
|
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:22
|
|
|
dobrze, jutro dam zdjecia roslinki |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 20:23
|
|
|
A czym nawozisz? |
|
|
|
|
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 21:11
|
|
|
Mama powiedziala, ze dala mu odzywkę "florowit" |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 07:08
|
|
|
Czekamy na zdjęcia! |
|
|
|
|
Pearl [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 20:55
|
|
|
Według mnie to pomysł z przesadzaniem w sierpniu nie jest zbyt dobry, większość roślin przesadza się na wiosnę, a już na pewno nie zaraz po kupnie, kiedy roślina się aklimatyzuje. Z tego, co sie orientuję nawozić rośliny tak od razu też się nie powinno, bo nie wiadomo kiedy ostatnio i czym była nawożona (chyba, że sprzedawca udzielił takich informacji). Wydaje mi się, że roślinka ta powinna postać sobie spokojnie do wiosny, bez żadnych drastycznych zabiegów jak przesadzanie, przycinanie, czy coś podobnego. Jeśli jest to nowa roślinka dla Ciebie, to musisz najpierw nauczyć się odpowiednio ją pielęgnować, tzn właściwie podlewać, znaleźć jej odpowiednio nasłonecznione miejsce w domu, aby to się udało musisz poszukać informacji o tym gatunku, a ponadto poznać swoją roślinkę i jej konkretne wymagania. |
|
|
|
|
damjaan [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 10:16
|
|
|
Oto zdjecia
S6001780.JPG
|
|
Plik ściągnięto 2607 raz(y) 224,48 KB |
S6001785.JPG
|
|
Plik ściągnięto 2605 raz(y) 201,1 KB |
|
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 10:38
|
|
|
Ja na twoim miejscu poczekał bym jeszzce z tym.
Możesz go przesadzić w wiosnę.
Jestem początkujący i mogę się mylić. |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-28, 21:41
|
|
|
Jest w odpowiednim podłożu- jesli chodzi o to, to nie musisz przesadzać.
Piszesz, że kupiłeś drzewko bonsai, ja widzę, że do bonsai to temu adenium jeszcze sporo lat brakuje, doniczkę do bonsai w tym przypadku skryj do piwnicy.
Na wiosnę możesz przesadzić do większego pojemnika, używając podobnego podłoża do tego w jakim jest teraz. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|