Mój pierwszy raz |
Autor |
Wiadomość |
m@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-21, 13:48 Mój pierwszy raz
|
|
|
Witam, po wielu trudach może wreszcie znalazłem forum gdzie uda mi się uzyskać pomoc.
Wiem że wiele już było takich pytań, ale zadam je raz jeszcze.
Od długiego czasu chodzi za mną zakup drzewka bonsai. Jednak w ogóle nie wiem od czego zacząć. Proszę podrzućcie jako doświadczeni jakieś rady i porady. Przede wszystkim jakie drzewko, jak skutecznie drutować, przycinać i co zrobić aby czerpać z tego mega frajdę:-) |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-08-21, 14:25
|
|
|
To jeszcze raz odpowiemy "Poczytaj forum, a znajdziesz tam odpowiedź ". |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
ratkes [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-21, 14:37
|
|
|
Na początek polecałbym Ci Ligustra. Najprostszy w utrzymaniu, nie powinieneś mieć z nim problemów. Jak będziesz kupował to zwróć uwagę na stan zdrowotny drzewka, no i kształt z którego będziesz mógł jeszcze coś zrobić bo z niektórych naprawdę ciężko coś wykrzesać. Musisz poczytać o technice drutowania, o podlewaniu i nawożeniu. Zaraz po zakupie odpadnie Ci trochę listków, ale tym się nie przejmuj bo to normalne. Po kilku dniach przestaną odpadać. Mega frajda jest jak drzewko rośnie zdrowo, oglądasz jak rosną nowe pędy i nabiera coraz lepszego wyglądu. Ale czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj!
Powodzenia! |
|
|
|
|
MichałKasperski [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-25, 16:22
|
|
|
Ja też polecam ci Ligustra Chińskiego, jest bardzo dobrym drzewkiem ponieważ ma duże roczne przyrosty (tzn. szybko rośnie) o drutowaniu, przesadzaniu, podlewaniu możesz sobie co nieco poczytać na stronie głównej http://www.przyjacielebonsai.pl/ po lewej stronie na pasku masz odnośniki. Tylko jedna uwaga do Ligustra, jest dość wrażliwy na przesuszenie, ale dobry dla początkujących ponieważ szybko odnawia siły
Ja swojego Ligustra kupiłem w Akademii Bonsai we Wrocławiu u Pana Włodzimierza Pietraszko, na warsztatach. Bardzo ale to bardzo polecam się tam przejechać. Znajdziesz tam fachowe porady wskazówki co do hodowli danego drzewka, a także wielki wybór materiałów na bonsai, a jeżeli zdecydujesz się na warsztaty, to zdobędziesz także wiedzę praktyczną w naprawdę miłej atmosferze. www.bonsai.pl
Pozdrawiam |
|
|
|
|
m@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-25, 19:55
|
|
|
No SUPER bardzo dziękuje za informacje. Skoro dwóch kolegów poleca Ligustra - a więc będzie Ligustr. Wy wiecie lepiej co "młodemu" przyda się na początek tek żeby sie zachęcił a nie zniechęcił. Już wiem z forum że najlepiej zakupić drzewko u tego Pana (nazwiska nie pamiętam) na Połczyńskiej 120. W związku z tym że mam tam rzut kamieniem w tym tygodniu sie do niego wybieram po mojego Ligustra
A cha jeszce jedno pytanie - wiem że może głupie ale za ile mniej więcej kupić tego Ligustra. Domyślam się że mogę za 50 pln i za 5000 pln. Tego za 5000 pln nie kupie bo mnie nie stać a po drugie uważam że jak na początek to trochę perwersyjne, natomiast jaką przeznaczyć kwotę żeby sie zadowolić - mam tu na myśli drzewko oczywiście.
PS. DZIĘKUJE WAM WSZYSTKIM - to jedno z nielicznych Forum które ŻYJE - i LUDZIE odpowiadają na posty.
POZDRAWIAM |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2009-08-25, 22:33
|
|
|
Ja też jestem dopiero "młodym" bonzaistom, tylko polecam ci to, co mi się spodobało
A tak do rzeczy to nie wiem jakie ceny są na Połczyńskiej 120, ale ja w Akademii Bonsai we Wrocławiu za bardzo ładnego Ligustra zapłaciłem 40 zł.
A tak przy okazji, czy czytałeś może już jakieś książki o Bonsai? Jeżeli nie to możesz ściągnąć sobie z tej strony http://chomikuj.pl/lehu84?fid=118764500 takie książki jak
Bonsai 101 praktycznych porad
i Bonsai z naszych drzew
książki zapisane w pdf, na pewno znajdziesz tam odpowiedź na nurtujące cię pytania, które zadawał byś na forum
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
m@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 21:26
|
|
|
Dziękuje Michał za linka z lekturą. Już jest na moim dysku:-) |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2009-08-26, 22:08
|
|
|
Nie ma sprawy
A i nie wiem czy popatrzyłeś ale znalazłem stronę tej Szkoły Bonsai w Warszawie www.ogrodybonsai.pl Jest tam numer do sklepu informacje o warsztatach itp. A z resztą sam zobacz |
|
|
|
|
m@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-26, 22:29
|
|
|
Znowu ekstra link - chyba jestem Twoim dłużnikiem:-)
Co do warsztatów to słyszałem że jest to masa wiedzy i doskonałe doświadczenie, ale niestety obecnie na prawdę bark czasu. Zacznę od kupienia drzewka i wspieranie się Waszymi radami:-) |
Ostatnio zmieniony przez m@rio 2009-08-26, 22:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2009-08-27, 09:57
|
|
|
A tam dłużnikiem... wystarczy, że dasz +
A jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz |
|
|
|
|
Fierka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 15:22
|
|
|
Witam, ja tez dopiero zaczynam zabawe z drzewkami mianowicie posiadam malutkie klony czerwone ale to na przyszlosc wyczytalem ze wolno rosną a warto eksperymentowac na czymś innym oraz pare innych odmian ^^
Czytam i widze że poleciaCie Ligustra interesuje mnie zakup sadzonek takich większy imo znalazlem takie (tylko to Ligustr Zielony) na allegro, cena to grosze tylko napiszcie czy to może być coś takiego?? i czy z takim czymś mogłbym za jakiś czas zacząć zabawę??
http://allegro.pl/item725...lo_40_50cm.html
Mam równiez klon czerwony ale jakoś nie wydaje mi sie ta sadzonka odpowiednia
http://allegro.pl/item715...ka_60_70cm.html
I FIkus Benjamin
http://www.allegro.pl/ite...doniczkach.html
CO poradzacie??
Podkreślam jestem nowy w tym temacie wiec chcialbym się poradzić |
|
|
|
|
Freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 15:55
|
|
|
Ligustra możesz Sobie chyba sama skąbinować np. zwykły żywopłot więc moim zdaniem nie kupuj Ligustra. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2009-08-27, 19:04
|
|
|
A nie lepiej by Ci było zacząć od czegoś bardziej "ukształtowanego". A jeżeli nie to można kupić takie nawet fajne fikusy w kwiaciarni, często sprzedają kilkupienne (tzn. jest kilka pni koło siebie) kupić takiego już trochę wyrośniętego najlepiej z mniejszymi liśćmi, i pobawić się w złączenie pni i uzyskanie w ten sposób bardzo ciekawy efekt pnia - może to cię zainspiruje http://www.przyjacielebon...highlight=mumia . Poprzycinać trochę koronę itp. Na takim czymś na pewno o wiele szybciej zdobędziesz umiejętności, niż na tych sadzonkach.
Na warsztatach Pan Włodzimierz Pietraszko polecał też początkującym "pobawienie się" w saikei. Jest to tworzenie krajobrazu na tacy. Bardzo szybko można uzyskać efekt, ponieważ używa się to tego malutkich drzewek, mchów i innych porostów przez co nie trzeba czekać na to by roślina urosła. Wystarczy poczytać trochę o ukorzenianiu obciętych pędów, znaleźć jakiegoś jałowca czy wierzbę obciąć pęd i stworzyć sadzonkę. Małe jałowce można osadzać na skałach i pokrytych mchem, co imituje górski krajobraz, lub stworzyć las. Resztę podpowie ci wyobraźnia i może niedługo pokarzesz nam coś takiego...
saikei.jpg
|
|
Plik ściągnięto 6547 raz(y) 45,58 KB |
|
|
|
|
|
m@rio [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-27, 20:07
|
|
|
Kuźwa Michał ta fota fajosko wygląda:-) Wspaniale było by mieć takie cudeńko na swojej komodzie. Ale to tak ambitnie wygląda że nawet strach pomyśleć że może to być proste do zrobienia |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2009-08-27, 20:37
|
|
|
Moim zdaniem trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Ja teraz właśnie coś takiego chcę zrobić, na razie czekam na ukorzenienie się sadzonek jałowca i zbieram ciekawe skałki na imitacje |
|
|
|
|
|