|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
pomocy !! choroba bonsai ? |
Autor |
Wiadomość |
Kyuubi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-04, 19:00 pomocy !! choroba bonsai ?
|
|
|
Witam, byłem dzisiaj w krakowie i kupiłem sobie bonsai. Drzewko wygląda całkiem całkiem lecz ma na liściach brązowe przebarwienia i dziurki. Są bardzo podobne jak w tym poście
http://www.przyjacielebon...der=asc&start=0
zdjęcia w załączniku
Jakieś pomysły co do tego co to może być ? |
|
|
|
|
Herpestes
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 20 Mar 2008 Skąd: Stare Juchy
|
Wysłany: 2009-08-05, 07:28
|
|
|
Co to jest?nie wiem,ale wiem że chorych drzewek nie powinno się kupować,chyba że wiesz co to za choroba i jak z nią walczyć,ale o tym powinieneś wiedzieć przed zakupem drzewka |
|
|
|
|
Kyuubi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-06, 09:09
|
|
|
rozpoznałem dziada, jest to przedziorek, podniosłem wilgotność i dzisiaj robie kąpiel w mydle ze 3 h coby go odciąć od tlenu i udusić |
|
|
|
|
Zbigniew [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-06, 10:17
|
|
|
Na Twoim miejscu opryskałbym drzewko / umył bardzo dokładnie/ i podlał środkiem owadobójczym.Dostaniesz w każdym sklepie ogrodniczym. To samo zrobiłbym z innymi roślinami jakie posiadasz w mieszkaniu gdyż przędziorek może być również na innych roślinach i kąpiel tylko drzewka może być lekarstwem na bardzo krótko. |
|
|
|
|
Kyuubi [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-06, 14:48
|
|
|
a jakiego środka użyć ?
dziękuję za pomoc
E:
przesadziłem do większej donicy, do ziemi : ziemia uniwersalna, torf odkwaszony, piasek żółty + żwirek na dno. |
Ostatnio zmieniony przez Kyuubi 2009-08-06, 17:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|