|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
brazowe plamki, nalot, przebarwienia !!! |
Autor |
Wiadomość |
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-26, 21:07
|
|
|
W jakim podłożu rośnie ten fikus? |
|
|
|
|
jasiol [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-26, 21:11
|
|
|
Podłoże uniwersalne, ph 5,5 do 6,5
na warstwę kamyczków pod sobą. |
|
|
|
|
gope [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-26, 23:05
|
|
|
Jak długo masz tę roślinę i od jakiego czasu zaobserwowałeś te objawy?
Czy podlewałeś tę roślinę przez zanurzenie wcześniej? |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-27, 18:47
|
|
|
Ewidentny przykład choroby- plamistość lisci.Wystaw go na balkon na powietrze,dlaczego trzymasz w domu? Fikusy lubią spędzać lato na dworzu w pół -cieniu.o tej chorobie pisałam w innym poście. |
|
|
|
|
bombel26 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-07, 22:02
|
|
|
Mam podobny problem : ( niestety.Mam ligustra pospolitego jakies 1,5tygodnia temu zrobilem zabieg ksztaltowania i zastosowalem cos w rodzaju odzywki(patyczek ktory wbija sie w ziemie dzieki czemu mineraly sa uwalniane stopniowo do gleby)No i zaczely sie problemy z drzewkiem.Liscie robia sie brazowe w bardzo szybkim tepie zaczyna sie od plamki lub przy obrebie liscia.Nie wiem czy ta choroba ma zwiazek z ksztaltowaniem lub ta odrzywka czy moze byc jakis inny powod??Z gory dziekuje za odpowiedz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|