Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus Natasha
Autor Wiadomość
BuBu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-22, 19:57   Ficus Natasha

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, od jakiegoś czasu wertuje forum ,i wkońcu postanowiłem zakupić sobie drzewko dla Poczatkującego bonsaisty:) Poszedłem w ślady dobrych porad forumowiczów i zakupiłem dzisiaj w Castoramie takiego Ficusa Natashe(tak pisało na naklejce ).Myśle żeby drzewko formowac w coś podobnego co w tym temacie :

http://bonsai.kamcio.com/...php?f=21&t=5136

oczywiście chodzi mi też o łączenie pieńków ze soba ,no i pytanie brzmi,co z tym moim 'kwiatkiem' dalej zdrobić ? mianowicie ma raptem 5 takich grubszych pieńków ,ale jak widać na zdjęciu sporo jest też malutkich niezbyt grubych,czy lepiej narazie tego ficusa zostawic w spokoju i niech sobie rośnie,czy co? Myślałem o próbie oddzielenia tych małych od tych 5-ciu dużych,tą piątke związać rafią i próbować wstępnie formować,a reszte przesadzić i poczekać jak podrosną to dołączyć je do stworzonej już 'mumi' ale niewiem też czy zabierać sie za to odrazu po 1 dniu od zakupu drzewka czy dac mu ok 2-3 tygodnie na klimatyzacje,czy może też poczekać do następnej wiosny.będę bardzo wdzięczny za jakie kolwiek porady :) gdyż na chwile obecna poza wiedzą książkowa i forumową niemam doświadczenia :)

załanczam zdjęcia

linijka ma 30 cm

jeśli zdjęcia jakieś będą potrzebne to pisać wrzuce z cyfrówki bo te robione są telefonem

sleep
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-22, 20:16   

Jak dziś kupiłeś to daj mu 3-4 tygodnie na zaaklimatyzowanie się, raczej do następnej wiosny czekać nie musisz, a to co zrobisz dalej to już twój wybór ale dla mnie pomysł łączenia pieńków jest bardzo dobry, no i zależy jaki styl wybierzesz np. jak wybierzesz Hokidachi to obwiąż rafią tylko u dołu a jak moyogi albo chokkan to musisz zrobić gałązki tak stopniowo i obwiązać do samej góry (prawie wszystkie style masz opisane na wiki), ale to nie zmieni faktu że i tak jestem noobem ;)

BuBu
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-22, 22:08   

właśnie interesuje mnie ten styl moyogi.Drzewku dam odpoczac i niech sobie rośnie ten 1 miesiąc jak poradziłeś,a co nastepnie zrobić z tymi małymi pieńkami,czy je przesadzić czy zostawic i niech sobie rosną ? aha i jeszcze jedno jesli chciał bym dodac kamień to czy najlepszy moment na to jest teraz czy dopiero jak uda mi sie osiagnąć efekt zrośniętych pieńków ?
i jeszcze jak juz po tych 2-3 tygodniach przyjdzie do przesadzania to czy zwykła ziemia z żwirkiem dla Kota to będzie dobra mieszanka?(w proporcjach 1:1)
Ostatnio zmieniony przez BuBu 2009-07-23, 09:13, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu