Pomóżcie z wyborem gatunku |
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-13, 18:13 Pomóżcie z wyborem gatunku
|
|
|
Witam!
Proszę o pomoc w wybraniu gatunku na czwartego bonsaia. Mam do wyboru:
1. Kolejny ficus retusa
2. Azalię
3. Ligustr chiński
Pomóżcie proszę! |
|
|
|
|
misiek13 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-13, 20:30
|
|
|
ja bym wybral ligustra
od kiedy sie interesujesz bonsai widze ze jestes z wrocka byles kiedys na warsztatach bonsai i gdzie kupujesz swoje drzewka? |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-13, 20:38
|
|
|
Drogi miśku13 często bywam w Akademii Bonsai i drzewka kupuję z róznych źródeł np. ze szkólki z marketu i czasami od przyjaciół. Mimo swojego wczesnego wieku bardzo się tym interesuję i mam 4 drzewka (uformowane) i 5 nie uformowanych. We Wrocku jak już wcześniej wspomniałem jest Akademia Bonsai jest tam duuuuuuuuuuuuużo drzewek. Pozdrawiam |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-13, 20:43
|
|
|
A bonsai interesuję się od 3 lat. |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-07-13, 21:17
|
|
|
Ja zaczynałem jak byłem mniejwięcej w Twoim wieku.
Moim zdaniem to jest prośba bez sensu. To zależy od Twojego gustu i od tego jakie warunki możesz zapewnić roślinie a nie od ludzi z forum. Wybieraj co chcesz. Poczytaj o gatunkach, pooglądaj zdjęcia jeśli nie masz możliwości oglądania na żywo rośliny i wybierz sam co Ci pasuje.
Ja np bym wybrał azalie bo jeszcze nie mam takiej rośliny. A ktoś inny miłorzęba bo nieźle śmierdzi jak kwitnie. A jeszcze inna osoba że retusa "marchewe". . . . |
|
|
|
|
e_gregor [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-14, 09:28
|
|
|
Ligustr albo ficus. Ligustr rośnie szybko niczym chwast a fikus jest niemal niezniszczalny. Zdrowego ligustra o tej porze roku to przycinam nawet ze dwa razy w tygodniu tak szybko rośnie. |
|
|
|
|
rastaman
roots reggae regga
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 18 Cze 2009 Skąd: Siemianowice Sląskie
|
Wysłany: 2009-07-14, 10:18
|
|
|
jesli naprawdę nie umiesz sie zdecydować i potrzebna ci pomoc to ja radzę zakup wszystkie trzy gatunki i problemik z głowy a radocha na pewno będzie. |
|
|
|
|
Grzegorz Cz. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-14, 10:44
|
|
|
Dziękuję wam! Chyba kupię ligustra i azalię Dzięki |
|