Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chciałbym rozpocząć przygodę z bonsai
Autor Wiadomość
Grim_Ripper
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-27, 17:58   Chciałbym rozpocząć przygodę z bonsai

Chciałbym zapytać czy lipiec to jeszcze odpowiednia pora na zakup drzewek bonsai.
Mam na myśli drzewka kilkuletnie co najmniej i koniecznie do wnętrza.
Jestem początkujący i dopiero rozpoczynam zgłębianie wiedzy o tej sztuce.
Chciałem zapytać też o polecane gatunki do rozpoczęcia. Czytałem już coś nie coś na forum.
Myślę o Ulmus parvifolia albo o "Cyprysika Groszkowego Squarrosa" ( nie wiem nawet czy to ten cyprisik bo na wikipedi po łacinie to ma niby być Chamaecyparis pisifera)
Co do wiązów to wiem już coś nie coś z podstaw. Co do cyprysika to nie wiem nawet czy to gatunek do hodowli wewnątrz. Dodatkowo podoba mi się taki z allegro ale nie jestem pewne nawet czy to rzeczywiście ten gatunek za jaki go podają. Zamieszczam linka do tej aukcji. Prosiłbym o radę czy to jest ten gatunek, czy nadaje się dla początkującego hodowcy, czy nadaję się do hodowli w mieszkaniu, czy wymaga specjalnych warunków do zimowania. Ile jest warta ta roślinka wraz z donicą?

http://www.allegro.pl/ite..._squarrosa.html

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć co powinienem kupić na początek oprócz drzewka?
Mam na myśli niezbędne akcesoria, w które powinienem się zaopatrzyć oraz jaki byłby ich przybliżony koszt.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tej sprawie. Zamierzam poważnie podejść do tematyki bonsai oraz do drzewek kórymi mam zamiar się opiekować.

misiek13
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-27, 18:08   

po 1 to jalowiec a one do wewnatrz w zadnym wypadku sie nie nadaja a po 2 to z bonsai on narazie wspolne ma tylko - donice jeszcze daleka droga przed nim

akcesoria ktore beda ci potrzebne to spryskiwacz koszt okolo 5zl
jakies polecane ksiazki od 50-80zl

i czytac a moze masz gdzies w okolicy jakies warsztaty to sie udac

na poczatek jakis fikusik wiaz w sumie tez moze byc ...

Grim_Ripper
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-27, 18:22   

Dzięki za wstępne uwagi.W takim razie raczej za wiązem bym się rozejrzał. Widziałem piękne wiązy w sklepie na przyjaciele bonsai. Nie wiem tylko czy te drzewka które się kupi wyglądają identycznie tak jak na zdjęciu prezentowanym. Ktoś kupował już w tym sklepie?
Ile za przesyłkę wychodzi? Te wiązy są już wstępnie ukształtowane pod jakiś konkretny styl? Ile te drzewka mogą mieć lat wg was?

http://przyjacielebonsai....14&sid=7cce7f21
Ostatnio zmieniony przez Grim_Ripper 2009-06-27, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

Herpestes 

Wysłany: 2009-06-27, 20:27   

Myślę że z 5 albo 6 i chyba nie masz rodziców,albo już dawno zrezygnowali z udzielania odpowiedzi na twoje natrętne pytania :lol:

EnDiK 
Rafał Andrys

Wysłany: 2009-06-27, 21:01   

Witam. Dlaczego wiele początkujących osób chce zaczynać "od końca"? Czyli od utrzymania nadanej już formy drzewka kupując rośline nazwaną przez sprzedawce "Bonsai" itd. Początkujący powinien nauczyć się podlewać, nawozić, z czasem formować a utrzymnywanie rośliny w nadanym jej kształcie przychodzi już na końcu gdy już się potrafi wszystko inne.
I drugie pytanie które ciągle chodzi mi po głowie. Dlaczego początkujący wybierają tzw. "indoory"? Uważam że lepiej zaczynać na naszych rodzimych gatunkach ponieważ łatwiej jest zapewnić im odpowiednie warunki. Pozdrawiam :roll: i powodzenia.

Grim_Ripper
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-27, 22:10   

Herpestes, mam 24 lata jakby co :P a co do moich natrętnych pytań, to sory :) lepiej pytać niż błądzić :/

EnDiK, Odpowiedzi są proste na te pytania. Każdy noobie ogląda zdjęcia drzewek bonsai z wystaw na google. Chce mieć podobne. Poza tym trudniej jest zacząć od młodego i nieukształtowanego drzewka chyba. Co do indoor, to jak ktoś ma mieszkanie bez balkonu to nie ma za bardzo wyboru :/

Herpestes 

Wysłany: 2009-06-27, 22:31   

Na stronie głównej jest taki duży napis WYSZUKIWARKA - warto skorzystac ;-)

EnDiK 
Rafał Andrys

Wysłany: 2009-06-28, 10:31   

Dzieki za odpowiedź. Ok każdy chce mieć takie jak na wystawach są pokazywane ale często też początkujący kupują marketowca, który w żaden sposób nie przypomina mi rośliny wystawowej. A próbowałeś zacząć właśniej od takiej zwykłej, nieukształtowanej rośliny? Jak się nauczysz formowania jak już będziesz miał uformowane drzewko?

e_gregor
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-28, 10:54   

Jap olecam fikusa. Swoją natasję (czy natashę?) wyginałem już na prawdę kilka razy, przesadzałem dwa, ciąłem i robiłem różne rzeczy. Ładnie dalej rośnie i może nawet jeszcze będzie z niego kiedyś prawdziwe bonsai. I fakt, mogę to potwierdzić, że lepiej najpierw sporo poczytać zanim zacznie się znęcać nad "zielskiem" ;)

Grim_Ripper
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-28, 11:04   

EnDiK napisał/a:
A próbowałeś zacząć właśniej od takiej zwykłej, nieukształtowanej rośliny? Jak się nauczysz formowania jak już będziesz miał uformowane drzewko?

Ciekawy punkt widzenia. Nie jestem z tych którzy kupują gotowce-martketowce o ile nie trzeba. Ja kierowałem się tylko wstępem na waszych stronach, który ktoś napisał dla żółtodziobów (że o wiele trudniej hodować drzewka od sadzonki).

Co do Twojej rady, to jestem na tak, ale pytam jaki gatunek i ilu letnie drzewko kupić żeby jego uprawa i rozwój w kierunku bonsai był możliwy dla początkującego?

Herpestes 

Wysłany: 2009-06-28, 13:50   

e_gregor ma rację,najlepsze dla początkującego są fikusy,bardzo wiele znoszą i morzna wyprawiac z nimi prawie wszystko(w granicach rozsądku),osobiście polecał bym retuse.Wiek drzewka nie jest ważny,ważna jest jego kondycja i to czy masz na niego jakiś pomysł,im gęstrze tym lepiej,wtedy możesz wprowadzic w życie wizję swojego pierwszego bonsai.

EnDiK 
Rafał Andrys

Wysłany: 2009-06-28, 17:43   

To chyba się nie zrozumieliśmy. Napisałeś, że nie jesteś z tych co kupują "gotowce-marketowce" a podajesz linki właśnie do takich roślin. :-|

Na początek może być i fikus ale retuse bym odrzucił, ale to chyba kwestia gustu. Może natasha? Pamiętajmy że też są inne ciekawe rośliny które można trzymać w domu ale mogą okazać się zbyt trudne do hodowli jeśli ktoś ma małą wiedze. A marchewa odpada na 100% bo to NIE bonsai. Wiek to już zależy od Ciebie i Twojego portfela.
Pamiętaj tylko że roślina musi mieć predyspozycje. :roll: i jeszcze raz odradzam kupowania marketowca. (Chyba że trafi się jakiś super okaz, co rzadko widziałem)

Herpestes 

Wysłany: 2009-06-28, 18:41   

dlaczego odrzucił byś retusę,z mojego doświadczenia wynika że to bardzo dobre drzewko na początek,od takiego zaczynałem i "wybaczył" mi wiele błędów,a mam go do tej pory,przeszło już 6 lat i ma się dobrze,ba w końcu zaczyna wyglądać tak jak zamierzałem,a po pierwszym cięciu zostały tylko trzy gałązki.Nie rozumiem twojego negatywnego nastawienia do tej odmiany :shock:

EnDiK 
Rafał Andrys

Wysłany: 2009-06-28, 19:26   

Negatywnie jestem nastawiony na marchewy i inne pospolite marketowce. Szpecą one tą sztuke choć czasami można spotkać w sklepach rośline z predyspozycjami na Bonsai.
Na odm. retusa jako rośline jestem nastawiony neutralnie, poprostu nie przypadł mi do gustu jak wyżej napisałem. Wole inne odmiany fikusa. A wymagania mają podobne więc można sobie dorbać jak komu się podoba. Ciesze się, że Tobie się podoba ale mnie nie musi. :roll:
Wogóle to na początek poleciłbym inne rośliny ale autor tematu napisał, że ma możliwość trzymania rośliny tylko w domu więc trudno.

Grim_Ripper
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-28, 21:59   

Rozumiem już mniej więcej jakie mam opcje. Zastanowię się nad gatunkiem i spróbuję kupić jakąś 20-30cm. Czy myśląc o bonsai powinienem zwrócić na coś uwagę podczas zakupu konkretnej rośliny? Ile średnio kosztują takie roślinki żeby nie przepłacić?
Ostatnio zmieniony przez Grim_Ripper 2009-06-28, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu