nasiona klonu - stratyfikacja i wysiew |
Autor |
Wiadomość |
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-08-03, 20:41 nasiona klonu - stratyfikacja i wysiew
|
|
|
( Wątek z 01.11.2005, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Misialec tak pisze w innym poście...
"...Jeszcze mam pytanie co do nasiona klona poniwaz mam nasiona klona i z tego co wiem trzeba jakas steryfikacje robic... 12 tygodni trzymac w lodowce mieszajac z piaskiem aby dostarczac tlenu nasionku. Czy to jest konieczne? Jesli tak to jaki to ma byc piasek? A jesli nie to jaka ziemie mam kupic do tego nasiona KLONU? " |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2006-08-03, 20:43
|
|
|
Nie "Steryfikacja" , a STRATYFIKACJA - polega na przechłodzeniu i nawilżeniu nasion tusz przed wysiewem i można to robic w lodówce , jednak o tej poże roku nie jest to konieczne (lodówka) , wy starczy wymieszać nasiona z wilgotnym piaskiem , może być zwykły piach z piaskownicy , nastempnie pozostawić całość w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej 6 tygodni w temperaturze ok. 4 stopni , a na wiosnę wysiac wszystko wraz z piaskiem w skrzynce napełnionom przepuszczalnym i wilgotnym podłożem (nie dopuścić do przesuszenia , a ciągłe mieszanie też nie jest konieczne) , po wysiewie czekać na wschody i chronić przed przymrozkami , nie trzymać w domu.
pozdro Jacek Grzelak |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Misialec [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-08-03, 20:43
|
|
|
A jaka ma byc ta ziemia już po tym okresie 6 tyg? Czarna, kwaśna |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-08-03, 20:44
|
|
|
W sklepach i centrach ogrodniczych można bez problemu kupić gotowe podłoże do wysiewu. Nie jest to duży wydatek więc myślę, że opis zrobienia podłoża nie będzie ci potrzebny. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2006-08-03, 20:44
|
|
|
Wystarczy drobny , przesiany żwirek ( 2-5mm) pół na pół z ziemią kwiatową , lub torfem .
pozdro J. G. |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|