Fikus Benjamin - mapa rozwoju drzewka |
Autor |
Wiadomość |
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-05-27, 08:02
|
|
|
Ciężko jest wytłumaczyć na forum sposobu drutowania, trzeba by przepisać z pół książki najlepiej jest to zobaczyć na żywo na pokazach lub warsztatach, są pewne zasady których trzeba przestrzegać Ty złamałeś chyba wszystkie. O ile mi wiadomo w Warszawie jest tylko jeden sklep z akcesoriami do Bonsai. Beniaminy rosną dość szybko więc musisz sprawdzać. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-05-27, 13:48
|
|
|
Myśle że za rok już coś powoli powoli będzie. |
|
|
|
|
G_Antonowicz [Usunięty]
|
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-06-14, 11:32
|
|
|
Nie kieruj się sposobami z pierwszego filmiku. Niestety, ale gość nie robi tego poprawnie, zresztą samo drzewko z bonsai nie ma za wiele wspólnego. Gość chyba sam nie wie co chce zrobić.
Natomiast 2 filmik jak najbardziej - jest to sposób, żeby odrutować 2 pędy naraz, jednym kawałkiem drutu. Drzewa iglaste zazwyczaj wymagają odrutowania i ukształtowania dokładnie wszystkich gałęzi, myśle że przy fikusie nie będzie to potrzebne, więc trzeba będzie tutaj użyć innej techniki.
PS Tomlinson całkiem nieźle opisuje sposoby drutowania |
_________________ Grzegorz M.
http://bonsaibielsko.blogspot.com/ |
|
|
|
|
G_Antonowicz [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-06-20, 01:18
|
|
|
Witam ponownie,
Serdecznie dziękuje za pomocne opinie.
Ostatnio zaopatrzyłem się w kilka drobiazgów i substancji odżywczych dla fikusa.
Drzewko jak widać było na poprzednich zdjęciach zostało obwiązane rafią i krzaczek przyjął bardziej bonsaiowate kształty. Nie podobała mi się ta szczotka tak więc po lekturze w necie zabrałem się za ostre drutowanie i lekkie cięcia topów by uzyskać mniejsze i szersze koronki listków. Mam cichą nadzieje że drzewko to przeżyje i będzie ładne bonsai.
Oto fotki :
na początek zrobiłem drut z takimi oczkami do mocowań
owinąłem doniczkę
wygięcie i drutowanie
wygięcie i drutowanie
Czekam z niecierpliwością na wasze opinie
Pozdrawiam wszystkich
Grzegorz. |
|
|
|
|