|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Yerba Mate |
Autor |
Wiadomość |
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-08, 20:30
|
|
|
Moja siostra parzy w czajniczku z sitkiem, przelewa kolejne porcje, czeka chwilę i wlewa do kubka. Da się spokojnie tak. Jednak nie ma to jak drewniane materko i porządna bombilka, tak przygotowana mate jakoś inaczej smakuje , no i samo picie jest w wersji exclusiv. Co do mocy naparu - zależy od pijącego, co kto lubi. Ja mam duże materko, wchodzi około szklanki wody. Porcja to 5-7 łyżeczek suszu, ale czasami mam ochotę na słabszą, więc sypię mniej. Starcza na 6-8 zalań, rzadko robię dwie porcje dziennie.
Początkujący rzeczywiście lepiej niech się decydują na łagodne smaki, zaczynałam od pajarito - no po tym to każda jest lagodna. Ale czasami lubię siorbnąć mocniejszą |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2009-05-08, 21:36
|
|
|
e to ja wole szisze < fajke wodna > o lagodnym smaku jablka albo mano . a naprawde to zadko pijam herbate nawet te zwykla moze 1 na 2 miesiace |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-08, 21:52
|
|
|
Ja nie pijam zwykłej herbaty ani kawy. Nie lubię. Mate, woda mineralna albo zioła. W porywach z uzywek gazowanych cola |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2009-05-11, 13:23
|
|
|
Tak pije.
Yerba mate taragui oraz Yerba mate rosemonde. Parze przez 2 minuty do 2 minuty i 40 sekund w koszyczku na lancuszku:) wodą +/- 70-75st. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|