|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Klon - czy dobrze zrobie |
Autor |
Wiadomość |
pua [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 13:58 Klon - czy dobrze zrobie
|
|
|
Witam, jak ze to moj pierwszy post na forum na poczatku sie przywitalem
Pewnie jest to jjedno z pytan ktorech nie lubicie, ale nie obeznalem sie na forum jeszcze nie wiem gdzie co jest.
Mam takie pyatanko czy dobrze zrobie postepujac z moim klonem.
Brzmi nastepujaco.
Posadzilem nasionka kilka dni temu, i narazie stoja na parapecie,
i kiedy wykielkuja mam zamiar je wystawic na balkon,
czy to dobre rozwiazanie ? czy wystawic je juz teraz i niech sobie rosnie w spokoju.
Na zime mam zamiar zakryc folia calosc ziemi, czy ono by przezylo w takich warnukach zima ?
prosze o odpowiedz
pua |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-05-04, 14:10
|
|
|
Myśle że na forum jest coś o tym.
Tak, to dobre rozwiązanie z balkonem, możesz je już teraz wystawić. Nie wiem o jakim klonie piszesz ale powinny przetrwać.
Może to Ci się przyda (tak na szybko znalezione ) http://www.przyjacielebon...php?p=2019#2019
P.S. Poczytaj troche na forum zanim zadasz następne pytanie. |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 14:19
|
|
|
Jeszcze jedno, nasiona klonu przed posianiem wymagaja stratyfikacji. |
|
|
|
|
pua [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 17:22
|
|
|
@EnDiK
są to nasionka klonu czerwonego
bez obawy kolego nie myle pojęc "nasionek do bonsai" ale dzieki za przypomnienie,
generalnie mam taką wizje zeby w lecie trzymac wlasnie drzewko w domu, a w zime wystawic je na balkon,
@krzysztof
dzieki za rade nie wiedzialem o tym,
kupilem nasionka w sklepie w internecie, wyglądały jak wysuszone "noski" moglybyc one poddane stratyfikacji? a jesli nie to |
|
|
|
|
pua [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 17:23
|
|
|
@EnDiK
są to nasionka klonu czerwonego
bez obawy kolego nie myle pojęc "nasionek do bonsai" ale dzieki za przypomnienie,
generalnie mam taką wizje zeby w lecie trzymac wlasnie drzewko w domu, a w zime wystawic je na balkon,
@krzysztof
dzieki za rade nie wiedzialem o tym,
kupilem nasionka w sklepie w internecie, wyglądały jak wysuszone "noski" moglybyc one poddane stratyfikacji? a jesli nie to jest duza strata? moze nie wykiełkowac?
ps. przepraszam adminow za podwojna wiadomosc, przegladarka mi sie zawiesila w polowie |
Ostatnio zmieniony przez pua 2009-05-04, 17:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 18:16
|
|
|
pua napisał/a: |
@krzysztof
wyglądały jak wysuszone "noski" moglybyc one poddane stratyfikacji? a jesli nie to jest duza strata? moze nie wykiełkowac?
/ |
Stratyfikacja jest przeprowadzana dla przerwania ich spoczynku fizjologicznego i wykiełkowania. Tak że napewno nie były. Strata jest taka że noski zgniją w ziemi. A koszt napewno nie dużo mniejszy jakbyś kupił sobie sadzonke za 20 zł. |
|
|
|
|
pua [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 18:57
|
|
|
czy to znaczy, ze moze mi nic nie wyrosnąc?
wiesz krzysztofie ja mam tak ze wole cos samemu zasadzic, od poczatku, zeby miec dopiero satysfakcję |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 19:02
|
|
|
No niestety chyba nic nie wyrośnie. Tak jak pisałem zgniją. |
|
|
|
|
pua [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-04, 19:21
|
|
|
w takim razie mam nauczke, zeby nie kupowac nic na allegro dzieki za pomoc |
|
|
|
|
grabaa [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-05, 15:37
|
|
|
to ja się podepnę też zamówiłem nasionka na allegro {mogłem w szkółce kupić sadzonkę} i teraz mam pytanie jak zrobić ta stratyfikację żeby jak najszybciej wysiać nasiona?? |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|