Klon czy juz mozna ksztaltowac |
Autor |
Wiadomość |
zasz83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-22, 11:28 Klon czy juz mozna ksztaltowac
|
|
|
Witam
Podobnie jak w temacie. Czy moge go juz przycinac i ksztaltowac bo widze ze chyba troche ma za duzo lisci. Wiem ze w srodku lata trzeba pozbawic go wszytskich zeby osiagac dobry efekt. Jednak zastanawiam sie czy juz teraz nie obciac mu dlugich pedow z dlugimi miedzywezlami ? Dlatego prosze o pomoc |
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-23, 20:37
|
|
|
Pędy możesz obciąć. Nic się nie powinno stać jeżeli drzewko nie było w tym roku przesadzane na wiosnę. Obetnij długie międzywęźla tylko pamiętaj aby zostawić niewielki kawałek starego pędu aby miejsce w którym jest węzeł, czyli tam gdzie wybije gałązka, nie obsychało. Jest wiosna, więc roślina jeszcze w tym roku odbije, wyrosną nowe gałązki i regularne zabiegi tego typu powinny ładnie zagęścić drzewko. Aby nie powstały nieładne bulwy pamiętaj aby z jednego miejsca wyrastały tylko dwie gałązki. Od zasady tej są odstępstwa, ale polecam ją do 99,9% przypadków. Z pnia w jednym miejscu powinna wyrastać tylko jedna gałązka i od razu będziesz ja musiał wybrać. Życzę dobrej zabawy |
|
|
|
|
zasz83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-24, 17:07
|
|
|
bardzo dziekuje za rade Postaram sie wykonac twoje polecenia i udostepnie efekt w postaci zdjecia |
|
|
|
|
viopola
wiola p.
Pomogła: 3 razy Wiek: 58 Dołączyła: 13 Lut 2009 Skąd: kuj-pom
|
Wysłany: 2009-04-26, 18:19
|
|
|
pozwoliłam sobie podpiąć sie pod temat mam takiego klona( nasz rodzimy, samosiejka) - kształtuję go od małej sadzonki -może uda mi siejakis ładny literat. proszę o komentarze |
Ostatnio zmieniony przez viopola 2009-04-26, 18:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
secio
Piotr Nowak
|
Wysłany: 2009-04-26, 19:18
|
|
|
Fajnie wyszedł. Pochwale cię za pierwsze zdjęcie viopola. Bardzo mi się podoba. |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2009-04-26, 20:25
|
|
|
W gruncie, po paru latach solidnie pogrubieje. W małej doniczce nie ma szans na szybki przyrost "na masę". Grunt, żyzne podłoże, dużo słonka i podlewania a efekty same przyjdą. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
zasz83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-28, 21:31
|
|
|
A ja doloze kolejne foto juz po wstepnym ciecu mojego klona |