Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiąz drobnolistny . Pytania
Autor Wiadomość
SoMie
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-23, 22:51   Wiąz drobnolistny . Pytania

Hej!, (jeśli już jestem początkujący w tych sprawach xD )

Od jakiegoś czasu (miesiąc, 2 miesiące) gdy w biedronce pojawiły się drzewka Bonsai, niezwlekając poszedłem i kupiłem najładniejsze (Zdj.1) . Jakies 5 dni po kupieniu, ujżałem zółcenie się liści i tak przez pare dni zraszania(metodą prób i błędów) odstawiłem drzewko bez podlewania jakies 5-7 dni(I był to okropny błąd!!)Gdy 7-ego dnia zaczłąem zraszać drzewko liście srasznie opadły ! :shock: Omało nie zemdlałem O.o :-? ALe jakoś się pozbierałem i przez pare dni zraszałem aż nagle ujżałem nowe pączki na gałązkach :mrgreen: (Zdj.2 i 3). I teraz mam pytanie dotyczące drzewka:
-Co ile podlewać? (Zraszam codziennie rano, przed wyjściem do szkoły)
-Co ile nawozić i jaki produkt polecacie
-Gdzie trzymac na parapecie czy -> (drzewko stoi na stoliku na wprost okna , jakieś 2,5 m od okna,ale dostep do swiatła jest i to spory)
-Czy zmienić doniczkę ?
-Noi co poprawić aby drzewko lepiej rosło

Yy a teraz Dane xD:

-Drzewko ma 4 lata(przynajmniej tak pisze na opakowaniu )

xd.jpg
Drzewko dzień po zakupie Nr.1(Zdj.1)
Plik ściągnięto 1768 raz(y) 230,18 KB

Bez nazwy 1.jpg
Drzewko dzień po zakupie Nr.2(Zdj.1)
Plik ściągnięto 1765 raz(y) 213,36 KB

kl.jpg
Drzewko po tzw. katastrofie xD Ale z nowymi pączkami(Do analizy!!)
(Zdj.2)
Plik ściągnięto 1762 raz(y) 212,8 KB

Bez nanhbkj.jpg
Drzewko po tzw. katastrofie xD Ale z nowymi pączkami(Do analizy!!)Nr.2
(Zdj.2)
Plik ściągnięto 1772 raz(y) 194,38 KB

Mystyk
[Usunięty]

Wysłany: 2009-04-24, 16:24   

Po pierwsze dzewka nie zrasza się dokładnie o tej samej godzinie. Należy go podlewać kiedy zauważymy że ziemia robi się niewystarczjąco wilgotna lub sucha. Co do nawożenia polecam Pokon na jego etykietce jest wszystko napisane. Miejsce trzymania dzewka zależy od nasłonecznienia nie powinno stać w bepośrednim słońcu.
Co do reszty powinieneś przyciąć krótrze pędy ale dopiero po tym kiedy drzewko wypyści wiecej liści.
Pozdrawiam

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2009-04-24, 16:45   

SoMie - a może tak spróbowałbyś od czasu do czasu podlać drzewko zamiast tylko zraszać?Opisz dokładnie jak je nawadniasz,bo podejrzewam że tu tkwi problem.

kemot5315
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-13, 04:25   

moim zdniem to w durzej mierze chodzi o to ze drzewko takie jak Twoje powinno byc na zewnatrz a nie w pomieszczeniu. Ja rowniez mam wiaz i choc ruzne zrudla donosza ze mozna je trzymac w domu lepiej sobie radza na zewnatrz. nie pozbawiajmy drzewa jego naturalnego srodowiska. Drzewka trzymane na zewnatrz sa mocniejsze i zdrowsze. w pomieszczeniach jest zupelnia inna wilgotnosc powietrza i drzewka w wiekszosci przypadkow sa slabsze. Bardzo warzne abys trzymal je zdala od grzejnikow. najlepiej w naslonecznionym miejscu i szczegulnie o tej porze roku lubia wilgotne podloze. nawoz najlepiej w granulkach. te w plynach nie zdaja egzaminu bo wyplukuja sie podczas podlewania. powodzenia!

misiek13
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-11, 14:06   

mam pytanie co do umieszczenia drzewka mam je juz 4 miesiace wszystko w porzadku coraz lepiej wyglada tylko przenioslem je na parapet na balkonie ( wczesniej tez stao na balkonie tylko w miejscu gdzie zbytnio nie dociera slonce) a na parapecie jest slonce od 13 do konca dnia wiec bylo by w duzym stopniu oswietlone tylko nie wiem czy moze mu to czasem nie zaszkodic , podlewam je co dziennie lub co 2 dzien zanuzajac i kilka razy dziennie jest zraszane co wy na nowe miejsce???

chcialbym sie rowniez dowiedziec czy na zime dobre bedzie miejsce w szafce za szyba na balkonie a doniczka zostanie oslonieta szmatami? i kiedy nalezy zabezpieczyc drzewko aby nie bylo za pozno...?
Ostatnio zmieniony przez misiek13 2009-07-11, 14:28, w całości zmieniany 1 raz  

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2009-07-12, 13:43   

misiek - a może napisz jeszcze jaki to gatunek?To by trochę ułatwiło sprawę z poradami!

misiek13
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-12, 17:11   

gatunek jak w tytule...

Odpowiedz do tematu