DWA Fikusy Beniamina. co dalej? ocena formowania |
Autor |
Wiadomość |
motyk [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-03, 17:22 DWA Fikusy Beniamina. co dalej? ocena formowania
|
|
|
Witam
Jestem absolutnie początkującym "bonsaistą" i próbuję sklecić coś z dwóch fikusów.
Pierwszy był czymś takim:
Poobcinałem, owinąłem żeby pnie się zrosły, ponawiałem druty i wyszło mi takie coś:
Jak oceniacie moje starania? Jak dalej formować? Czy coś robię źle?
A drugi to młodziutki fikus oddzielony od takiej zawiniętej kępy, jaką sprzedają w hipermarketach. Oczywiście na przycinanie i formowanie jest za młody, a i tak formować na razie chyba nie trzeba, bo ma na razie fajny kształt.
Jaki polecacie jego docelowy kształt?
zdjęcia:
Wszystkie odpowiedzi, sugestie mile widziane
Pozdrawiam, Patryk |
Ostatnio zmieniony przez motyk 2009-04-03, 17:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
carol1
|
Wysłany: 2009-04-03, 19:29
|
|
|
Numer 1
Złączyłeś fikusy, łączenie fikusów to świetny pomysł, dający pięknie zweżające się pnie i ładne nebari, dlatego powinno się łączyć jak na moje oko więcej fikusów, złączyłeś 4 i może masz 4 razy grubsze drzewko, ale ono nadal będzie za chude i nie będzie sie zwężać... Moim zdaniem trzeba jeszcze długo hodować.
Numer 2
Fajny kształt? no ok... jeśli Ci siępodoba to super, dbaj o niego, ale to jakaś zwykła szczepka jest... wpisz w googlach "bonsai" albo "bonsai fikus" potem daj grafike i zobacz jak wyglądajądobrze ułożone rośliny... wszystkie są stare i GRUBE. Moim zdaniem powinieneś przesadzićdo normalnej donicy i hodować.
Mimo wszystko życze powodzenia. |
|
|
|
|
motyk [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-03, 19:54
|
|
|
Wiem, że ten malutki to zwykła sadzonka, posadziłem ją w sumie do tej doniczki, bo nie miałem innej Ale myślę że nie przeszkadza ta doniczka zbytnio. Dzięki za odp. |
|
|
|
|
Sibil [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-07, 16:27
|
|
|
daj im czas!! toz to jeszcze z pieluch nie wyroslo, a ty chcesz z tego robic bonsai... czas, czas i jeszcze raz czas - za jakies 3 lata wznow temat najwczesniej, a do tego czasu dbaj o przyrosty. w szczegolnosci o te witke... |
|
|
|
|
TomaszM [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-16, 14:29 Ficus Benjamina
|
|
|
witam wszystkich serdecznie.
Kupiłem wczoraj Małe Bonsai w kwiaciarni....drzewko wypuszcza nowe listki i mam nadziję że tak zostanie mimo że stoi na półnosnym parapecie.Mam pytanie czy to drzewko jest juz wystaczarjąca dojrzałe aby móc je zacząć formować i drutowac i podcinać?
Mam nadziję że odpowiecie mi na to pytanie.zastanawiają mnie tez te suchę gałązki które widać na zdjęciach...obcinać je u podstawy czy cos z nich będzie jeszcze i mozna bedzie je formować.
Chciałbym tez abyście mi podpowiedzieli które z tych gałązek moge drutować czy te cieniutki czy te grubsze?mam jeszccze pytanie co do ostatniego zdjęcia.Czy to co wystaje koło pnia to korzeń i czy znaczy to że należy zmienić doniczkę na większą?
serdecznie pozdrawiam |
|
|
|
|
TomaszM [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-16, 14:53
|
|
|
zapomniałem jeszcze dodać co do formowania że chciałbym to formowaćv w stylu Chokkan |
|
|
|
|
ola [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-16, 15:25
|
|
|
Tomasz musisz przesadzić bo korzenie wystają górą ale daj mu czas na aklimatyzacje.Zdrap troche kory na gałązkach które wyglądają na suche żeby zobaczyć czy żyją.Jeśli pod korą będzie zielone to żyją jeśli nie to te gałązki obmarły. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-04-16, 16:29
|
|
|
Tomasz najpierw daj mu się zaaklimatyzować ( Ola napisała)w nowym miejscu ok. 2-3 tygodnie. A drutować niema czego. Nie obraź się ale to marchewa nie bonsai. |
_________________ LUDZIE MYŚLCIE TO NIE BOLI |
|
|
|
|
TomaszM [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-16, 18:09
|
|
|
rozumiem teraz znaczenie słowa marchewa:P
nie mam sie o co obrażać, ale mam pytanie czy jestem w stanie jeszcze jakoś zmienić ten wygląd?
dam mu czas i przesadze do głębszej donicy mam nadzieję że tak mam to rozumieć) a dlaje jak sie domyslam to już czas pokaże? |
|
|
|
|
TomaszM [Usunięty]
|
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski