Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Male, biale robaki w glebie [ skoczogonki ]
Autor Wiadomość
Lula21
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-11, 22:34   Male, biale robaki w glebie [ skoczogonki ]

Witam!! Mam problem... ostatnio mojemu pieprzowcowi dolozylam ziemi uniwersalnej(nie chcialam go przesadzac bo szczerzde powiedziawszy nigdy tego nie robilam i sie balam), poniewaz korzenie byly lekko odsloniete.. i chyba to byl wielki blad, gdyz pojawily sie w glebie male biale skaczace robaczki... Czy wlac mu jakis srodek owadobojczy w donice czy lepiej przesadzic?? jak narazie jeszcze nic sie z nim nie dzieje, wypuszcza nwe listka... prosze o pomoc...
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-04-01, 11:28, w całości zmieniany 2 razy  

Czarodziej
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-11, 23:15   

To skoczogonki przy następnym podlewaniu dodaj do wody Nomolt zgodnie z instrukcją z opakowania. ;-)

aguka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-12, 11:13   

Skoczogonki są na prawdę niegroźne(chyba, że w dużych ilościach). Poczytaj sobie w dziale lecznica na tej str i sama zdecyduj chemia czy inne naturalne środki:).

Czarodziej
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-12, 14:23   

Skoczogonki są niegroźne dla roślin póki jak napisała aguka nie ma ich dużo i póki w doniczce jest martwa materia organiczna którą się żywią jak namnoży się ich dużo i brakuje im pożywienia zabierają się za roślinę od systemu korzeniowego. ;)

Lula21
[Usunięty]

Wysłany: 2009-03-12, 21:18   

ojj dziekuje Wam bardzo :-D uspokoiliscie mnie.. juz kupilam ziemie do przesadzenia, ale za rada Czarodzieja sprobuje jeszcze z tym Namoltem;P bo za to przesadzenie jakos ciezko mi sie zabrac:P no i oczywiiscie skoro wiem jak sie nazywaja te wstretne robale oczywiscie poczytam. dzieki za wszystkie rady. :]

Odpowiedz do tematu