japońskie narzędzia |
Autor |
Wiadomość |
karol.u [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-06, 20:15 japońskie narzędzia
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Dopiero zaczynam moją zabawę z bonsai,ale nie lubię używać do pracy jakichś erzaców w stylu obcinaczek do paznokci itp.Dużo pisze się na forum o jakości narzędzi,ale jedyną konkluzję jaką udało mi się wyciągnąć to : chińskie-złe, japońskie-dobre a to chyba b.duże uproszczenie.Chciałbym kupić (na początek kleszcze skośne 210, nożyczki duże i może małe,długie) sobie dobre narzędzia japońskie tak gdzieś 100-200 zł. za sztukę, ale trudno ze strony sprzedawcy wywnioskować o ich jakości.Nie chciałbym kupić badziewia z napisem "made in japan". Proszę więc polećcie mi sprawdzone, dobre narzędzia jakiejś japońskiej firmy i oczywiście gdzie je kupić?
p.s. -bonsai które mnie interesują to outdoor raczej większe sosny,jałowce,klony i nasze rodzime
-proszę o odpowiedż wyłącznie praktyków |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-03-06, 20:43
|
|
|
Najłatwiej to tu http://www.allegro.pl/skl...&category=19121
http://www.bonsaiforum.pl/viewtopic.php?p=926#926
Masakuni podobno jest Numerem 1 ale niestety nie pracowałem na nich. Marushin jest również dobry (sprawdzałem). Sato chyba najtańsze są wystarczające przy małej kolekcji ale ogólnie również dobrze (sprawdzałem). Są również inne firmy: Kaneshin-seki, Yagimitsu. Pamiętaj aby się nie nadziać na chińszczyzne bo zdażają się w sieci podrubki. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Cze 2008 Skąd: Kettering Anglia
|
Wysłany: 2009-03-06, 20:43
|
|
|
Ja jakims super chodowca nie jestem ale zainwestowalem w nazedzia firmy
Kaneshin
jedne z najlepszych jakosc wykonania powala
mozna kupic na e-bay lub na tej stronie
http://www.dai-ichibonsai.com/products.asp?cat=2 |
_________________ jesli krytyka to konstruktywna |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2009-03-06, 21:30
|
|
|
napisze CI tak ja swoje pierwsze narzedzie kupilem w janowicach a nastepnie kupilem duze skosne tu w naszym sklepiku < naszym znaczy przyjaciol bonsai> i jestem zadowolony z nich bardzo tna jak skalpel i to takie gajezie jak tylko mozna je rozlozyc pisze tu o debach i bukach jak i sosnach . niewiem moze sa gdzies i lepsze mi w zupelnosci wystarczja te a juz troszke nimi popracowalem . polecam skosne duze i nozyce duze nic wiecej na poczatek i troche dalen nie trzeba |
|
|
|
|
karol.u [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-07, 10:37
|
|
|
dzięki, na razie moim faworytem jest Marushin.
poczekam jeszcze na inne opinie doświadczonych bonsaistów
pozdrawiam karol |
|
|
|
|
karol.u [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-07, 11:33
|
|
|
a co sądzicie o Sakagen(i o ich cenie?), które sprzedaje Akademia Bonsai z Wrocławia |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2009-03-08, 00:32
|
|
|
Marushin to produkuje dobre kaski motocyklowe, ewentualnie giwery. |
|
|
|
|
karol.u [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-08, 08:52
|
|
|
a narzędzia? |
|
|
|
|
karol.u [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-11, 09:17
|
|
|
coś cicho, chyba wszyscy robią chińczykami
gdzie można kupić(najlepiej w Polsce) Masakuni albo Kaneshin? |
|
|
|
|
HIR
Łukasz Słomiński
|
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-03-23, 21:36
|
|
|
A ja ostatnio przerzucam się na Nobuichi i tylko takie będzie można u mnie dostać. Myślę, że sygnatura mistrza Urushibaty jest wystarczającą gwarancja jakości.
Miałem okazję tez wypróbować sato i yagimitsu, nic im nie brakowało. Nie miałem tez żadnej reklamacji myślę więc, że wszystkie wymienione marki są godne polecenia.
Co do Masakuni, to chyba każdy w ciemno powie, ze są mega dobrej jakości. To bardzo znana i doceniona marka. |
|
|
|
|
1984 [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-04-21, 21:23
|
|
|
Mam pytanie, mam drzewko od kilku dni, i właśnie jestem na kupnie jakichś narzędzi i takie moje pytanie, dlaczego te narzędzia są tak potwornie drogie? 200 zł za nożyczki? chodzi o kształt ostrza? gatunek stali? czy markę? (sic!) Coś muszę kupić więc jak trzeba to trzeba.
Gdzieś wyczytałem, że ważne jest aby narzędzia, do gałązek, zostawiały wklęsły ślad po cięciu.. |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2009-04-22, 06:11
|
|
|
Rozszyfrujcie mi jakie to narzędzie,fota samego opakowania od, chodzi o firmę. |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-04-22, 08:45
|
|
|