|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ligustr chiński i opadające liście |
Autor |
Wiadomość |
LadyBandit [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-28, 13:18 Ligustr chiński i opadające liście
|
|
|
Proszę o pomoc...Moje drzewko, które z resztą niedawno (jakiś miesiąc temu) kupiłam zaczyna tracić liście. Nie wiem ,co się dzieje, jest w słonecznym (nie bezpośrednio) miejscu, utrzymuje odpowiednie nawilżenie gleby, dostaje odrzywke raz w tygodniu...aż tu nagle widać na liściach jaśniejsze placki, jakby kolor bledł a później opadają ((( Czy to jakaś "zaraza" ? Czy może ten gatunek tak ma? (nie wyczytałam tego nigdzie )
Przed momentem przeczytałam dyskusję na ten temat z innym forumowiczem, który miał podobny problem, jednak on zraszał roślinę odżywką i listi mu usychały, moje jednak mają jaśniejsze przebarwienia, nie żółkną (niektóre usychają inne zielone jeszcze opadają) i nie zraszam jej, nie stoi przy oknie ani przy/nad kaloryferem Nie wiem czy tak jak w wyżej wymienionym przypadku roślina musi się zaklimatyzować czy jest na coś chora |
Ostatnio zmieniony przez LadyBandit 2009-02-28, 13:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Arrrr
Arkadiusz Poźniak
|
Wysłany: 2009-02-28, 15:45
|
|
|
czym nawozisz??? i Dlaczego tak często???? Ja bym w tym kierunku szukał powodu opadania liści. Przenawoziłaś roślinkę. |
Ostatnio zmieniony przez Arrrr 2009-02-28, 15:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
|
|
|
|
LadyBandit [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-28, 20:34
|
|
|
nawoziłam zgodnie z zaleceniami (raz w tygodniu w stężeniu 20ml nawozu na 2l wody). nie sądziłam, że mogło to doprowadzić do przenawożenia.
Mam odstawić nawóz i tyle? bedzie dobrze? |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-01, 15:28
|
|
|
Jasne plamki na lisciach powstają również w wyniku przechłodzenia rośliny,przez gwałtowne obnizenie temperatury lub podlewanie zimnia wodą |
|
|
|
|
gajecki [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-03-04, 01:17
|
|
|
arrr słusznie zauważył przenawozisz ligustra musisz ograniczyć szybkość wzrostu stosując nawozy o małej zawartości azotu a w okresie wiosennym nawozimy raz na dwa tygodnie a nawet raz na 3 tyg .Utrzymuj równomierną wilgoć w podłożu (ale nie może być one mokre)i nie dopuszczaj by podłoże wysychało bo suche podłoże zbyt słabo chłonie wodę i to jest powodem obumierania z kolei niższych pędów. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|