|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Brzoza |
Autor |
Wiadomość |
carol1
|
Wysłany: 2008-05-23, 08:58
|
|
|
Z moją brzozą walcze dalej, żyje, ma długie pędy, ale za nisko i nijak nie pasuje do stylu który chciałem stworzyć...
Czy mógłbym teraz szczepić na niej jej własne gałązki? przez przewiercenie i wlożenie tam gałęzi? Czy wtedy brzoza po tak mocnym cięciu zginie? |
|
|
|
 |
carol1
|
Wysłany: 2008-09-15, 21:28
|
|
|
Odświeżam, chciałbym zapytać kiedy mogę szczepić moją brzozę? |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-09-16, 20:04
|
|
|
Taaak , od razu chcesz mieć gałązki tam gdzie trzeba , a przez nieodpowiednie zabiegi niedoświadczonego w szczepieniu i innych bardziej zaawansowanych technikach formujących możesz zamęczyć roślinę , zbyt szybko biegniesz do celu , poczytaj jeszcze raz moje posty w tym temacie od początku i zdaj sobie w końcu sprawę na jak długi okres czasu rozłożyłem ten efekt , a zważ jeszcze na to iż obecna korona jest po pierwszym formowaniu , poprzednie z przed 2 lat padło , bo podczas mojej nieobecności znajomy nadmiernie przesuszył drzewko |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
carol1
|
Wysłany: 2008-09-17, 20:28
|
|
|
Na wiosnę tego roku brzoza została ścięta, potem przesadzona, okazało się, że jej korzenie musiały rosnąć w górę żeby mieć trochę miejsca. Zrobiłem porządek z korzeniami, roślina została bardziej wyciągnięta z ziemi, pokazała trochę ciekawszą podstawę niż planowana. Spokojnie czekałem na pąki, nic, nic, nic, w końcu puściła, trochę późno, ale to nie jest najgorsze. Puściła nowe gałązki 1-2 cm nad ziemią. Po tym sezonie nie pojawił się żaden nowy pąk i wątpię, żeby się pojawił wyżej na wiosnę. Właśnie dlatego uznałem, że może to być moje drzewko ćwiczebne. No i co teraz z takim drzewkiem zrobić? Postanowiłem, że nauczę się szczepić, tym bardziej, że brzoza podobno jest bardzo żywotna. No i plan jest prosty, na wiosnę szczepie, potem albo zostawiam samopas, albo przycinam (mówię tu już o roku 2010). Jeśli szczepienia (bo mam w planie 2) się przyjmą i będzie to w miare dobrze wyglądało to zmienię podejście do rośliny i spokojnie będę ją prowadzić dalej, już bez takich zabiegów. Jest to forum o bonsai, a ja chce się tej sztuki nauczyć i chce w końcu spróbować w bardziej zaawansowany sposób, tym bardziej, że mam na to materiał i chęci, zapytałem, więc tu o szczepienie Mam nadzieje, że jednak mi pomożecie i powiecie co, jak i kiedy. |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-09-17, 21:50
|
|
|
Czyli chcesz do szczepić wyżej te gałązki , które wybiły na dole Więc jeśli tak , a pień powyżej jest jeszcze żywy , to spróbuj to zrobić na przystawkę , czyli nadciąć korę na pniu i na gałązce w miejscu gdzie będzie przylegała do pnia , przymocuj ją taśmą do szczepień (foliowa tasiemka ) rób to w okresie najintensywniejszego wzrostu rośliny i puść ją by mocno się rozwijała , może się uda . Jeśli jednak pień do tej pory będzie już jałowy (soki są w nim , lecz już przestały krążyć )to nic z tego nie będzie , wówczas wybierz jedną gałązkę na dole i bujny wzrost , potem utnij pień tusz nad nią i traktuj ją jako jego przedłużenie (obie czynności możesz wykonać razem , albo to wyjdzie , albo tamto ) |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
 |
carol1
|
Wysłany: 2008-09-28, 20:46
|
|
|
Przepraszam za jakość. Teraz wam pokaże w czym polega mój kłopot z brzozą.
Właśnie dlatego chce zaszczepić gałązki tej brzozy na niej Aktualna średnica pnia to około 7cm, więc chciałbym stworzyć takie czterdziesto centymetrowe drzewko. |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-09-29, 07:36
|
|
|
Jak już pisałem , to żaden kłopot , moja propozycja jest nadal aktualna , wytnij wszystkie gałęzie oprócz jednej i puść ją wolno , 3 latka i masz co najmniej 4 centymetrowy (grubość ) pień |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
 |
Mnich
Mariusz

Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Paź 2008 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-10-17, 18:49
|
|
|
Cześć! ja również mam brzóski, tylko jeszcze nie wyglądają jak bonsai. Kupiłem dwie małe w szkółce leśnej (grubość pnia około 1 cm od dołu oczywiście) Wiosną przyciołem orzenie, zasadziłem razem do jednej donicy, uformowałem nieco, przyciołem smarując rany pastą i rośnie sobie na balkonie. Na pniach da sie zauważyć maleńkie prążki. Postaram sie za czas jakiś podesłać zdjęcie, chwilowo jednak nie mam na to czasu. Pozdrawaim Mnich. |
_________________ Pozdrawiam Mnich! |
Ostatnio zmieniony przez Mnich 2008-10-18, 11:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
carol1
|
Wysłany: 2009-02-25, 21:52
|
|
|
Jacek Grzelak napisał/a: | wytnij wszystkie gałęzie oprócz jednej i puść ją wolno |
Dużo się zmieniło (głównie w moim rozumowaniu ) od tamtej wiosny, dlatego chciałem zapytać którą gałązke najlepiej zostawić? Największą czy najmniejszą? Mam zostawić całkowicie wolno czy moge przyciąć w następną wiosne żeby się ładniej rozkrzewiała? |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2009-02-26, 07:51
|
|
|
zostaw najwyżej położoną na pniu , natomiast , jeśli wszystkie wychodzą z samej nasady pnia (niezbyt dokładnie widać to na fotce ) to zostaw najsilniejszą , najmocniej rozkrzewioną i daj jej jeszcze ten sezon silnie podrosnąć |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
 |
carol1
|
Wysłany: 2009-02-26, 16:21
|
|
|
Wszystkie wychodzą z nasady, zostawie największą, dziękuję za pomoc |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|