Ficus retusa zielony nalot na pniu |
Autor |
Wiadomość |
Oraffu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-06, 13:10 Ficus retusa zielony nalot na pniu
|
|
|
Witam. Posiadam bonsai (ficus retusa) od kilku tygodni. Ostatnio zauważyłem zielony nalot na pniu. Czy moje drzewko jest chore? Co mam zrobić?
Drzewko podlewam, gdy ziemia jest suchsza. Stoi na parapecie. W pomieszczeniu jest ciepło i na pewno go nie przewiewa. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-28, 20:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zelkova [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-06, 14:19
|
|
|
Zielony nalot- to może byc zwykły mech i wcale to nie przeszkadza |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2009-02-06, 16:47
|
|
|
zelkova napisał/a: | to może byc zwykły mech i wcale to nie przeszkadza |
Ale mech na pniu? Mysle, ze nie jest wskazany! A nawet w wiekszych ilosciach na powierzchni gleby! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2009-02-06, 17:39
|
|
|
Nie wiem czemu panuje jakaś powszechna groza przed mchem. Mech utrzymuje wilgoć w glebie a oto właśnie chodzi żeby ziemia nie obsychała. Dzięki temu wierzchnia warstwa ziemi jest wykorzystywana przez roślinę, co skutkuje większą ilością korzeni, które odżywiają drzewo a szczególnie w donicach bonsaiowych jest to mile widziane. Należy tylko opanować podlewanie z takim mchem, ale to żadna filozofia. Mech na pniu to nic złego, świadczy to że drzewo ma dużo wilgoci i ja raczej bym się cieszył z tego. Niektórzy używają keramzytu jako warstwę ochronną przed obsychaniem wierzchu podłoża w donicy, ale z jakim skutkiem to nie wiem, bo nie stosowałem. |
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2009-02-06, 22:20
|
|
|
zgadzam się z Tobą Ronin. Kiedyś stosowałem w moim fikusie (nie Bonsai, był po przejściach to go ratowałem) warstwe grubego żwirku żeby podłoże tak nie wysychało i spęłniało to swoją role w 100%. A różnice pomiędzy mchem a żwirkiem dostrzegłem tylko taką że mech pobiera substancje odrzywcze z podłoża ale za to ładniej wygląda i o niebo lepiej wygląda niż żwirek (przynajmniej tak mi się wydaje). Wilgotny żwirek zwiększał również nieco wilgotność powietrza.
Czasem w miejscach gdzie jest bardzo czyste powietrze pojawia się na pniach drzew i na skałach coś w rodzaju mchu ale czy dotyczy to również indoorów
Oraffu mógłbyś wstawić jakieś zdjęcia |
|
|
|
|
Oraffu [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-07, 09:28
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-07, 10:31
|
|
|
pierwotek
Można zostawić, można usunąć miekką szczoteczką, jak kto woli, jest obojętny dla drzewka. |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
|
Wysłany: 2009-02-07, 18:45
|
|
|
czy to również jest pierwotek |
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-02-08, 14:21
|
|
|
Hmm, ciężko powiedzieć, aż tak się na tym nie znam, ale porosty są o ile wiem zielone, a to wygląda na żółte, no chyba, że fotka przekłamuje..
Pod porosty się to chyba nie zalicza, więc albo pierwotak, albo grzyb...
Niech mądrzejsi ode mnie się wypowiedzą.. |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2009-02-08, 14:30
|
|
|
Witam. Moim zdaniem to nalot glonów jednokomórkowych spowodowany trzymaniem rośliny przez dłuższy czas w szklarni lub namiocie foliowym. Przy częstym podlewaniu i w wysokiej wilgotności powietrza takie naloty sie tworzą na pniach i nawet na pędach. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
|
Wysłany: 2009-02-08, 14:49
|
|
|
też wydaje mi się że to glony. Najwięcej ich obserwuje gdy jest wilgotno. Na zdjęciu jest ok.50-letnia lipa i na niej jest tego mnóstwo. Koloru zielonego tam gdzie bardziej wilgotno a w miejscach które są wystawione na wiatr lub są suche nie ma glonów wogóle lub są takie jak na zdjęciu. |
|
|
|
|
|