Podocarpus - porady pielegnacji nowo zakupionego drzewka!! |
Autor |
Wiadomość |
kivi1992 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-27, 04:34
|
|
|
Jednak zdecydowałem poczekać z tym do jesieni. Zauważyłem ze wypuszcza nowe igiełki i w doniczce rosną dwie sadzonki samosiejki, nie chciał bym ich uszkodzić i wykorzystać je, wiec czekam do jesieni!
Ziemia nie jest aż taka bardzo nieprzepuszczalna jak wlałem nieco więcej wody dla doświadczenia to bez problemu po czasie nadmiar wylewa sie z otworków także chyba nie jest źle i jednak dam mu odpoczywać na razie!! Myślę ze będzie to dla niego zdrowsze !
Piszcie jak macie inne zdanie. Proszę!!! Jestem początkującym a chce jak najlepiej dla drzewka, a do końca nie wiem jak sie nim dokładnie opiekować także każda opinia rada i uwaga są dla mnie naprawdę bardzo ważne!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-30, 13:14
|
|
|
Przesadzenie podocarpusa późna jesienią to najgorsze co mógłbyś zrobić. Światła coraz mniej, a Ty mu takie przygody zafundujesz. Jest duże prawdopodobieństwo że to będzie gwóźdź do trumny Twojej rośliny. Indoorów NIE WOLNO przesadzać jesienią. Wyjątkiem jest wsadzenie drzewa w wiekszy pojemnik bez ruszania bryły korzeniowej. Jakiekolwiek grzebanie w korzeniach jest wtedy niedopuszczalne.
To jest drzewko indoor i terminy przesadzania nie sa takie jak iglaków outdoor.
Jesli ziemia jest fatalna, przesadź roslinę do wiekszego pojemnika, choćby dziś (nie ruszając korzeni). Jesli podłoże jest znośne poczekaj do wczesnej wiosny. |
|
|
|
|
Geeker [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-16, 06:59
|
|
|
Zapytanie przeniesione do nowego wątku: http://www.przyjacielebon...p?p=32310#32310
Przy okazji proszę o usunięcie tego postu. |
Ostatnio zmieniony przez Geeker 2008-07-17, 18:31, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
kivi1992 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-21, 16:22 chyba gotow
|
|
|
Mój podocarpusik sie aklimatyzował przez ten czas jak zadawałem wam inne pytania teraz mam kolejne pytanie!!
Moje drzewko wypuszcza nowe igiełki i pędy myślę ze to oznaki że sie juz dobrze czuje w tym środowisku.
O przesadzaniu już wiem zmienię mu tylko doniczkę i dosypie podłoże
Chciałem sie tutaj tylko zapytać czy go mogę zacząć czymś nawozić i czym lepiej płynny pokon czy granulowany do iglaków??
No i najważniejsze o co chciałem zapytać mogę go zacząć formować przycinać, drutować?? |
|
|
|
|
Kimmerek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-21, 20:03
|
|
|
Zdecydowanie zainwestuj w nawozy organiczne takie jak: BIO GOLD lub BIOHUMUS. Dlaczego? O tuż typową chemię w płynie (jak chociażby Pokon) łatwo jest przedawkować. Przy naturalnych nawozach takie ryzyko jest znacznie mniejsze.
Podocarpusa nigdy nie miałem więc nie wiem kiedy ma okresy pielęgnacyjne. Musisz poszukać gdzieś w internecie kiedy można wykonywać na nim cięcie korony. Igiełek raczej na zimę nie zrzuca więc drutować możesz go w każdej chwili (mogę się mylić ) |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-07-22, 04:59
|
|
|
Kimerek, po co w ogóle piszesz, skoro co chwilę ostrzgasz "mogę się mylić" ? |
|
|
|
|
Borys910 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-08, 13:34
|
|
|
Witam.
Dostałem bardzo duży i piękny okaz Podocarpusa. Czytam całe to forum i dużo się dowiedziałem ale mam jeszcze kilka pytań. Po tygodniu obecności mój bonsai stracił 1/3 igieł. Rozumiem że jest to efekt aklimatyzacji. Mam bardzo mały i ciepły pokój a w zimie jest tu bardzo suche powietrze. Czy to mu nie zaszkodzi a jeśli tak to jak mogę go chronić?
Drugi problem to taki że okno mam na wschód i pytanie czy powinienem go postawić na oknie (rano mocne słońce i grzejąca szyba) czy może półka na ścianie (dużo mniej słońca). Niestety mój dom nie ma okien północ - południe jedynie wschód zachód. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-09-08, 16:53
|
|
|
Borys910 napisał/a: | Czy to mu nie zaszkodzi a jeśli tak to jak mogę go chronić? | poczytaj o zwilzaniu powietrza , jest kilka sposobow np: zraszanie , taca z keramzytem ,mokra szmata na grzejniku to sa te ktore teraz mi przeszlu przez mysl , najlepsza jest chyba jednak taca z keramzytem . Borys910 napisał/a: | Drugi problem to taki że okno mam na wschód i pytanie czy powinienem go postawić na oknie (rano mocne słońce i grzejąca szyba) czy może półka na ścianie (dużo mniej słońca). | bonsai musi stac na parapecie , zadna polka nie wchodzi w gre , pamietaj ze bonsai musi miec duzo wiecej siwtala niz ta sama roslina prowadzona jako normalny ze tak powiem kwiatek |
|
|
|
|
zahir [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-06, 19:16
|
|
|
Witam! Jestem nową posiadaczką podokarpa - mam go od dziś Zauważyłam jednak,że na widocznych korzeniach ma drobne kuleczki,koloru rdzawo-brązowego ,ziemia jest nadmiernie wilgotna,wiec go nie podlewam.Wiem,że teraz musi przejść okres klimatyzacji,ale chciałabym zapytać czy mam się niepokoić tymi zmianami na korzeniach i co możecie mi zalecić w tej kwestii.Dziękuję. |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
zahir [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-07, 11:16
|
|
|
Zgodnie z zaleceniem przesyłam fotkę jak wyglądające te niepokojące mnie kuleczki na korzeniach.Drzewko mam dwa dni,zakupione było w sklepie ogrodniczym.Chciałabym wiedzieć jak mogę mu pomóc:)Dziękuję.
Bonsai.jpg
|
|
Plik ściągnięto 9377 raz(y) 93,22 KB |
|
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
zahir [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-07, 12:08
|
|
|
jeszcze jedna fotka...hmmm myślę,że to coś więcej niż kamień....???
korzenie.jpg
|
|
Plik ściągnięto 7601 raz(y) 168,15 KB |
|
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa