|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus retusa chory [ wełnowce ] |
Autor |
Wiadomość |
Gabiii [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-06, 16:27 Ficus retusa chory [ wełnowce ]
|
|
|
Na moim drzewku pojawiły się białe "pajęczynki". W dodatku gałązki kleją się. Oprócz tgo opadają zielone liście. Co robić? Czy można zastosować środek do zwalczania szkodników?
Od razu mówię, że bonsai stoi w nasłonecznionym miejscu i jest sporo podlewany. Dzięki za pomoc |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-23, 18:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-09-06, 16:44
|
|
|
jezeli sa pajeczynki to jest to przedziorek , polecam magus 200 SC . co do podlewania to teraz trzeba z tym uwarzac bo dzien coraz krotszy i slonce juz tak nie prarzyu wiec woda z podloza wolniej paruje |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2008-09-06, 18:50
|
|
|
Nie wiem dlaczego pajęczynki oznaczają od razu przędziorka. Nici przędziorka są mało widoczne i na pewno nie białe. Do tego dochodzą klejące liście. Prędzej stawiałbym na tarcznika a nie przędziorka. Przydałyby się wyraźne zdjęcia. Najlepiej jednak poszukać w necie opisów ze zdjęciami szkodników i porównać ze swoim. |
|
|
|
|
Gabiii [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-07, 18:16
|
|
|
Sprawdziłam i przędziorka, i tarcznika, a przy okazji znalazłam wełnowca. Wygląda to tak, jakby na raz został zaatakowany przez wełnowca i tarcznika... Wstawię zdjęcia:
Jeszcze raz dzięki!
http://i33.tinypic.com/k51xl4.jpg
http://i38.tinypic.com/4kcqpd.jpg |
Ostatnio zmieniony przez Gabiii 2008-09-08, 18:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|