Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Doniczka przejsciowa?
Autor Wiadomość
xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-14, 08:54   Doniczka przejsciowa?

Witam w zalaczniku moje nowe cudo dostalem je niedawno i mam pytanie co do doniczki.
Drzewko w tej chwili przechodzi aklimatyzacje poniewaz w moim domu jest dopiero 5 dni. Jak widac na zalaczonym obrazku drzewko jest w wysokiej plastikowej doniczcie i onia bym sie chcial zapytac. Czy jezeli jest plastkiowa i wysoka tzn ze jest przejsciowa i musza ja szybko zmienic czy dopiero po aklimatyzacji czyli po paru tygodniach (po ilu)? Czy do zmiany drzewka moge uzyc starej ziemi czy uzyc nowej poniewaz stara wyglada na dobrej jakosci? jest to dosyc duze drzewko poniewaz ma ponad metr i strzelam ze na bank ma powyzej 10 lat. Czy przy przesadzaniu musze zastosować jakąś mieszanke czy wystarczy ze na dol dam zwirek drobny a na gore akademe lub jakąś ziemie do bonsai?

a.jpg
Plik ściągnięto 3574 raz(y) 188,02 KB

Ostatnio zmieniony przez xbeer 2008-08-14, 08:57, w całości zmieniany 1 raz  

xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-20, 16:02   

zna sie ktos na doniczkach na tym forum? :help:

wally
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-20, 17:17   

podloze:
http://www.przyjacielebon...sadzanie+fikusa

*
co do przesadzania, sa tym forum zwolennicy szybkiego przesadzania drzewka zeby zalatwic temat aklimatyzacji i przesadzania "jednym stresem", sa zwolennicy mniej radykalnych posuniec - aklimatyzacja, potem przesadzanie. Ja naleze do tych drugich
*
tu masz krotki opis aklimatyzacji mojego fikusa oraz fotke doniczki ktora mi przypadal do gustu
http://www.przyjacielebon...ighlight=#32651

powodzenia
Ostatnio zmieniony przez wally 2008-08-20, 17:23, w całości zmieniany 2 razy  

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 10:36   

Jeśli fikus ma się dobrze w obecnej doniczce, to z przesadzaniem możesz spokojnie poczekać do lutego - marca i wtedy zrobić to tak, jak się należy, czyli z cięciem korzeni (nie więcej niż 1/3) i wymianą podłoża. Można sadzić w dobrze przepuszczalną mieszankę albo w samą akadamę - tu nie potrzeba robić drenażu.
Czyli masz nieco czasu na dokształcenie się i poszukanie odpowiedniej doniczki :-)

xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 14:15   

Też jestem zwolennikiem najpierw aklimatyzacji a pozniej przesadzania i mam zamiar wlasnie na zime go dopiero przesadzać bo widze ze ficusowi na ta chwile dobrze w tej doniczce.
Pytanie o doniczke wally bo czytalem ze na wyzsze i mazywniejsze drzewa powinny byc glebsze doniczki a ta twoja wydaje sie dosyc plytka jak na tak dzue drzewko nie? U mnie w doniczce jezeli jest ona jest wysoka to korzenie tez nie beda wysokie? Znaczy sie moge kupic doniczke plytką i tez bedzie git po ucięciu korzeni? A i oczywiscie podstawowe pytanie o dziury w podstawce jedna to zamalo prawda? bo patrzylem w sklepach na ladne duze doniczki ale razilo mnie to ze maja tylko jedna dziure od dolu a mysle ze to stanowczo za malo poprawcie mnie jezeli sie myle?

A co do mieszanki dla drzewka przy przesadzaniu to nie wystarczy mieszanka ziemi do bonsai i akademy i keramzytu? czy jezeli bede stosowal akademe to keramzytu juz nie stosowac? Poniewaz te mieszanki o ktorych pisza ludzie ziemia sto rodzai zwiru i piasku to troche dla mnie za duzo nie wydaje mi sie zeby to bylo potrzebne prawda? zreszta gdzi ekupic te wszystkie zwirki piaski i torfy? ;/
Ostatnio zmieniony przez xbeer 2008-08-21, 14:16, w całości zmieniany 1 raz  

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 15:01   

Widzę, że jesteś z Warszawy, masz fachowców pod nosem - skocz na Połczyńską 120a do Japońskich Ogrodów Bonsai i zapytaj o doniczki, przesadzanie, podłoża. I koniecznie o warsztaty :) .

xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 15:07   

a dzieki mam niedaleko i jak tylko czas pozwoli to podskocze a co tam jest mozna tak sobie przyjsc i zapytac kogos tam ktos siedzi non stop?

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 16:17   

http://www.ogrodybonsai.com.pl/site.php?action=10 Zerknij sobie :-)

wally
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-21, 18:07   

korzenie w moim fikusie sa dosc mocno przyciete, bylem zaskocznony przy pierwszym przesadzaniu, spodziewalem sie przy tak masywnym pniu podobnych korzeni a tu niespodzianka :)

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-22, 08:20   

Przesadzanie duzego fikusa NA ZIMĘ, xbeer, może spowodować masę kłopotów. Zostaw to sobie na wiosnę.

xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-22, 08:37   

na wiosne to znaczy kwiecien?

S. Smolińska
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-22, 10:01   

U fikusa to może byc już luty :)

xbeer
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-22, 10:30   

aha no dobra czyli polowa lutego ;]

zelkova
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-24, 18:05   

Xbeer co do doniczek to nie radzę jechać na Połczyńską, owszem mają duże rozmiary ale.... bardzo drogie przewyższą wartość twojego fikusa.Szukaj w marketach ogrodniczych ja ostatnio widziałam w Leroy Merlin właśnie takie jakie potrzebujesz w cenie dostępnej od 100 do 150zł

Odpowiedz do tematu