Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jałowiec kaskada
Autor Wiadomość
Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-08-15, 12:06   

Zgadzam się w zupełności. Ja przedstawiłem jedynie moje preferencje odnośnie obróbki martwego i w żaden sposób nie neguję Pańskich. Każdy pracuje jak chce i czym chce, i najważniejsze żeby się odnajdywać w tym. Być może będzie nam dane kiedyś wspólnie popracować na jakiś warsztatach w Akademii i na spokojnie wymienić się doświadczeniem i spostrzeżeniami nie tylko w sferze pracy nad martwymi partiami rośliny.
Co do samej rośliny, to co by Pan powiedział jakby pień przy tym załamaniu nieco wygiąć w pętlę. Po przejściu pień idzie nieco prosto i można by go podgiąć. Kolejna sprawa to pierwsza gałąź-ta idąca w stronę nebari. Rozumiem, że jest to przedwstępne formowanie, ale interesuje mnie dalsza jej droga, bo obecnie zasłania nebari a szkoda, bo jest co pokazać. Może ten "pseudo-virt" nieco więcej wyjaśni. Roślina daje dużo możliwości i jak dla mnie jest ciekawym materiałem.

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2008-08-15, 21:17   

Czytając temat nasunęły mi się trzy myśli: chronologicznie - 1. Popieram Daniela. Rozłożenie korzeni moim zdaniem zdecydowanie poprawi wygląd nebari. Myślę, szczególnie po obejrzeniu drugich zdjęć, że nie sprawi Ci to problemu, bo nie takie rzeczy robiłeś. 2. Bardzo dobra robota na martwym. 3. Zdjęcia jinów nadają się na wystawę fotograficzną. Widać rękę fachowca.

wog
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-16, 11:27   

delete
Ostatnio zmieniony przez wog 2010-01-23, 07:04, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu