Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuja z ogrodu i jej atrakcyjne kształty ;]
Autor Wiadomość
pawelanime
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-03, 18:29   Tuja z ogrodu i jej atrakcyjne kształty ;]

Witam.
Znalazłem ciekawą tuję która według mnie nadaje się na bonsai.
Mam jednak kilka pytań, ponieważ jest to moje pierwsze drzewo z którego pragnę zrobić bonsai.
Drzewko ma stać na dworze w donicy. Nie wiem jednak czy ta którą mam jest odpowiednia. Co co tym myślicie? (na zdjęciach).
Podczas wyciągania krzaka z ziemi oczyściłem korzenie. Choć potem stwierdziłem że mogłem zostawić te zaplątane grudki ziemi. Korzenie nie były zbyt długie (około 30cm) ale gęste no i niestety już prawie zupełnie gołe. Pomieszałem ziemię doniczkową z ziemią w której tuja rosła i bardzo ostrożnie i delikatnie obsypałem wszystkie korzenie aby miały naturalne ułożenie. Ziemi dałem dość dużo (też widać na zdjęciach) i od razu po unieruchomieniu wstawiłem parę drutów oraz obciąłem kilka małych kikutów. Teraz drzewko jest trochę uformowane (zdjęcia) jednak nie wiem jaki obrać styl i jak je poprzycinać. Rozchyliłem główne rozwidlenie, ponieważ było dość wąskie. Nie chcę żeby drzewo było jeszcze większe bo już jest dość spore (około 50cm...może więcej). Warto by było już mu nadać wszystkie kształty. Mogę liczyć na waszą pomoc?

ps. Jakie są szanse, że tuja się przyjmie i po jakim czasie będę to wiedział na 100% ?

armin 
Armin Niewiadomski

Wysłany: 2008-08-15, 21:52   

"Wyciągnąłeś" ją teraz i oczyściłeś korzenie. Na dodatek poobrywałeś grudki, gdzie - znając życie - znajdowało się najwięcej korzeni włośnikowych. Hm, życzę jak najlepiej, ale kiepsko to widzę. Szkoda, że wcześniej nie poczytałeś dokładnie forum.
Ostatnio zmieniony przez armin 2008-08-15, 21:54, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu