|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Dąb - mączniak |
Autor |
Wiadomość |
Eojerryl [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-16, 10:19 Dąb - mączniak
|
|
|
Witam, W tym roku wyrósł mi dąb, rozwinęły sie już duże liście, ale wczoraj zauważyłem na liściach biały nalot, plamki. Wygląda to jak mączniak.
Czytałem jak postępować z tą chorobą, ale jak mam sie zachować w przypadku tegorocznego
drzewka.
Co mam robić? czym pryskać, jakiś jeden preparat? bo w opisie chorób jest ich pełno.
Może ktoś jakąś sprawdzona metodę poda
obok w doniczce mam 2 dęba ale dopiero liście sie rozwijają, jak go uchronić? gdzieś go przenieść czy też pryskać?
Czy można tego mączniaka początkowo jakoś usuwać? ścierać? czy w inny sposób, czy tylko czymś pryskać.
Z góry dzieki. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-17, 14:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-16, 10:22
|
|
|
Dęby na mączniaka pryska się profilaktycznie, bo jest niewielka sznasa że się nie pojawi. Kup jeden z polecanych preparatów i wykonaj oprysk. Tzw. domowych sposobów tez było kilka opisywanych na forum (wyszukiwarka), ale ich skuteczność musisz zweryfikować sam. |
|
|
|
|
Eojerryl [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-30, 17:33
|
|
|
pytanie:) ambitne takie
jak robie opryski to zmywać potem liście? nic sie im nie stanie:>?
bo teraz są całe białe od tego środka i nie wiem czy to nie zaszkodzi drzewku:) |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2008-06-30, 18:29
|
|
|
nie zaszkodzi a bialy nalot sam zejdzie z rosliny |
|
|
|
|
Eojerryl [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-30, 19:11
|
|
|
Dzięki:) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|