Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pseudolarix-modrzewnik
Autor Wiadomość
Nadia86
[Usunięty]

Wysłany: 2008-06-14, 17:32   

ale mnie nie chodzi o to jak go mam przycinac i formowac tylko kiedy czy teraz czy jak stwardnieja galezie i zrzuci igly...szczerze mowiac to szukalam dlugo jakiej literatury dotyczacych modrzewnika i nie znalazlam nic:(

Nadia86
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-01, 11:30   

Witam mamy juz jesien a moje drzewko troszke sie zmienilo i rozroslo... nie przesadzilam go wtedy po kupieniu i mysle nad tym teraz czy to dobry pomysl?? czy czekac do marca?

Kolejne pytanko gdzie go przezimowac?? i jak?? Jakbyscie mi doradzili?? pytam bo to pierwsza zima moich drzewek i nie zabardzo wiem jak sie do tego zabrac czy drewniane pudelko bez gory wypelnione styropianem na dole a donica otulona np folia babelkowa dodatkowo a potem przyspane kora wystarczy czy jeszcze cos???

Kolejne pytanko chcialabym go przyciac i uformowac..ktos powiedzial ze najlpiej formowac iglaki jak straca igly..czy teraz moge drezwko przycic?? i jak byscie mi doradzili przyciecie??

Tak wyglada drzewko doradzice ktore galezie obciac

Rotation of PA010002.JPG
Plik ściągnięto 1876 raz(y) 37,82 KB

Rotation of PA010003.JPG
Plik ściągnięto 1876 raz(y) 42,48 KB

Nadia86
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-02, 16:11   

doradzcie mi cos ..prosze

Sverting
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-02, 18:06   

daj mu porosnąć.
teraz nie ma sensu i tak nic robić.
masz całą zimę na szukanie informacji.

Nadia86
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-02, 19:48   

no wlasnie szukam.w interenecie nic na ich temat nie ma wiec dlatego pytam Was

Nadia86
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-03, 17:15   

zreszta gdzie ja mam go zimowac?? na balkonie wytrzyma czy jednak wniesc do domu??

agnessa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-28, 20:02   

armin napisał/a:
Nadiu. Skoro czuć stęchlizną, to znaczy, że ma za mokro. Bez zdjęcia robali nie da się ustalić co to jest (może zwykłe dżdżownice). Nalot na korzeniach to może być grzyb, z którym modrzewnik żyje w symbiozie i bez którego (w skrajnych przypadkach) może nawet zginąć. Tyle, że bez zdjęcia nikt Ci nie pomoże. Za dużo postów, za mało treści. A w ogóle, to rośliny lubią spokój, a nadgorliwość je zabija. Weź to pod uwagę. I ćwicz cierpliwość. A drzewko zostaw na razie w spokoju i oprócz normalnej pielęgnacji nie rób nic. Za miesiąc - dwa się odezwij.

Witam! Pozwolę się dołączyć do wątku, bo właśnie otrzymałam w prezencie pięknego modrzewnika w formie lasku i niestety widzę, że w internecie się o nim zbyt wiele nie dowie. Dlatego prośba do autora powyższej odpowiedzi i innych zorientowanych o informację, skąd można się takich ciekawych rzeczy dowiedzieć o tej roślinie, czy jest jakaś pozycja książkowa w której można znaleźć szersze omówienie wymagań tego gatunku?

A wracając do oryginalnego wątku, może Nadia mogłaby opisać w jaki sposób w końcu przezimowała modrzewnika i jakie to przyniosło rezultaty?

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu