Pięciornik - co z nim zrobić ? |
Autor |
Wiadomość |
mediocris [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-06, 22:40 Pięciornik - co z nim zrobić ?
|
|
|
Kupiłem pięciornika, który urzekł mnie grubością pnia i koroną jakby już przygotowaną na bonsai.
Może i Wy coś doradzicie ?
Czy gałęzie, które nie wypuściły żadnych nowych pędów ani w tym, ani chyba w ubiegłym roku są martwe? Po przecięciu wyglądają na suche wewnątrz.
Jedna z gałęzi, które chyba będę obcinał wygląda tak:
Ma swój urok taka smukła forma, ale czy da się coś z tego zrobić? Jak i kiedy ukorzenić?
Z góry dziękuję za rady i sugestie. |
|
|
|
|
mediocris [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-07, 09:29
|
|
|
Pierwsza moja myśl, kiedy go zobaczyłem to styl "miotły", ale może to zbyt trudne...?
A może dwa pnie - jeden krótki, drugi dłuższy...?
Nic nie powiecie...?
. |
Ostatnio zmieniony przez mediocris 2008-06-07, 09:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bunny
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 07 Maj 2008 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-06-08, 11:15
|
|
|
masz 2 pnie więc miotła z już z góry odpada.
Twoje przyciecie jest dość radykalne. ja bym zostawił kilka gałęzi bocznych tych niżej położonych i góry bym się pozbył troche wyżej niż Ty to naszkicowałeć. a skoro masz 2 duże konary to zastanów się czy jeden chcesz tylko prowadzić jako chyba w tym ypadku pochylony (po lewej) a z drugiego zrobićpóźneij Jina czy prowadzić oba w nieregularnym.
mam nadzieje ze to że jest w mieszkaniu to tylko z okazji robienia mu zdjęć a tak serio stoi na zawnątrz teraz juz troche późno na przycinanie wiec dopiero jesienią będzie ten zabieg możliwy.. masz wiec jeszzce sporo czasu na rozwarzenie tego w jakiej formie bedzie on prowadzony...
postaram się zrobić Virta jak ja to widze ale decyzje musisz podjac Ty bo to Twoje drzewko.
chciwlowo zajmij się dobrą pielęgnacją bo na reszte masz czas a te druty i tak są raczej zbędne bo nie nadają dtrzewku rzadnej formy więc chyba można je zdjąć. z tego co widaćsą założone dość luźno i do tego są chyba zbyt cienkie.... |
_________________ Pozdrawiam
Bartek Syczewski |
|
|
|
|
Bunny
|
Wysłany: 2008-06-08, 11:17
|
|
|
aha- zrób fotke całego drzewka by było ono na wyskokości oczu bo nie ma jak za bardzo z tyh zdjęć które są rozbić Virtów.... |
Bartek Syczewski |
|
|
|
|
mediocris [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-08, 16:24
|
|
|
DZIĘKI !
Trochę lepsze zdjęcie:
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!
Grzegorz |
|
|
|
|
Bunny
|
Wysłany: 2008-06-09, 10:51
|
|
|
myślałem nad czymś takim ale musiał byś bardzo szybko drutować młode pędy bo później nie będzie na to szans z powodu łamliwości tego krzewu... do tego gałęzie w nim rosną zawsze pod wysokim kontem w górę więc będzie to wymagało sporo pracy.
Cięcia są może dość radykalne ale roślina ta szybko rośnei i nie będzie zbytnich problemów z odbudowaniem korony
Virt jest bardzo.... poglądowy daje tylko zarys tego o czym myśle |
Bartek Syczewski |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:02
|
|
|
A co to za styl
A mozę wyjechać z obym pniami i zostawić to co jest po środku Albo prawy całkowicie wyciąć. Takie "coś" z dwoma pniami nie ma racji bytu. No chyba, że założysz pośrodku gumkę i będziesz do kaczek strzelać |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-06-09, 11:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bunny
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:07
|
|
|
Widzę ze polityka sie wkradła w Twe wypowiedzi Roninie miało byc jeden wyższy ale Virt robiłem bardzo "na biegu" |
Bartek Syczewski |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:15
|
|
|
a moze cos takiego ps: sorki bunny ze wykorzytsalem twoj virt , mam nadzieje ze ci to nie przeszkadza . |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:17
|
|
|
No akurat nie trafiłeś, bo jestem apolityczny
To, że zrobisz jeden wyższy a jeden niższy nie poprawi niczego. Rozejście pni jest za wyskowo, więc musiałby podnieść nebari, oba pnie są prawie równej grubości, poza tym widzisz jaki jest kont rowarcia obu pni Do wycięcia. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-06-09, 11:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:37
|
|
|
Poza tym pięciornik nie będzie rósł jak na Vircie Pawła, nie ma na to szans, taka specyfika gatunku. |
|
|
|
|
Bunny
|
Wysłany: 2008-06-09, 11:52
|
|
|
Tylko te "Kaczki" się już tak trochę przez politykę dziwnie kojarzą
Więc co proponujesz Anno? Bo rzeczywiście z tego gatunku będzie ciężko zrobić "standardowe" Bonsai z powodu rosnących w górę gałęzi
Nie zastrzegłem sobie praw autorskich co do tego Virta więc można śmiało korzystać |
Bartek Syczewski |
Ostatnio zmieniony przez Bunny 2008-06-09, 11:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-06-09, 12:18
|
|
|
No cóż, wyfdaje się, że dobrym pomysłem byłoby przyciąć wg virtu Ronina i potem kształtować koronę płaską i rozległą - trochę podobnie jak dla azalii, pięciornik tworzy korony ktore mają z zewnątrz jednolitą masę zieleni, wewnątrz dużo drobnych gałązek.
Wielkość -mała, będzie to lepiej wyglądać. |
|
|
|
|
Bunny
|
Wysłany: 2008-06-09, 13:26
|
|
|
Czyli tworzyć kopułę nad drzewkiem ? tylko żaby nie wyszedł przypadkiem z tego parasol
Hmmm.... taki odwrócony trójkąt z mniejszą ilością zieleni na dolnych gałęziach był by chyba realny....
Trochę odbiega on od propozycji Ronina ale to tylko moja wizja... można by go posadzić lekko pochylonego w stroęe opcjonalnego Jina co zmieniłoby optyczny środek ciężkości drzewka |
Bartek Syczewski |
Ostatnio zmieniony przez Bunny 2008-06-09, 13:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-06-09, 13:31
|
|
|
jeszcze nie spotkalem sie z drzewem w naturze albo w bonsai by u gory galezie byly dluzsze niz na dole . po drugie na lisciakach nie stosuje sie jin - ow , jak juz to shari i to bardzo rzadko i w wymuszonych sytuacjach |
|
|
|
|
|