Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ligustr chinski -jak kształtować
Autor Wiadomość
Daniel S 
dsc1

Wysłany: 2008-05-21, 09:23   ligustr chinski -jak kształtować

Witam wszystkich jestem nowy i mam pytanie kupiłem drzewko ligustr chiński i ma prosty pień średnica ok 1 cm jest możliwość go jeszcze ukształtować jakoś?? jeśli tak to w jaki sposób to zrobić??

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-05-21, 09:27   

Co z nim zrobić? Nikt ci nie powie bez zdjęcia. Nie formujesz drzewka według szablonu, tylko według jego predyspozycji, a niektóre rośliny wcale takich predyspozycji mieć nie będą.
W skrócie; bonsai ma przypominac stare drzewo widziane z duzej odległości - sam sobie odpowiedz, co możesz z nim zrobić. A pomocne będą zdjęcia bonsai na stronach w necie: wyszukiwarka i wpisać "bonsai gallery".

Daniel S 
dsc1

Wysłany: 2008-05-21, 12:13   Moje drzewko

O to mój Ligustr chiński, no i czy można?, i jak go ukształtować??Po kliknięciu na obrazek widać drzewko lepiej. :help:
Ostatnio zmieniony przez Daniel S 2008-05-21, 12:20, w całości zmieniany 1 raz  

Kyuubi
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-03, 08:11   

troche późno ale zawsze :) )
możesz z niego zrobić styl Chokkan

Herpestes 

Wysłany: 2008-08-03, 08:46   

Moim zdaniem chokkan odpada,lepiej kształtować go na hokidachi (forma miotlasta)

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-04, 05:06   

Mam nadzieję że zdajesz sobie chociaż sprawę że miotła to jeden z trudniejszych stuylów i ze pierwsza fotografia nie przedstawia stylu miotlastego?

Herpestes 

Wysłany: 2008-08-04, 11:42   

A ty Bix co byś z niego zrobił pewnie kaskade :lol:

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-08-04, 12:01   

Nie, słoneczko, ale np. wyprostowany nieregularny byłby z tego lepszy niż miotła.
Pocztkującym wydaje się że miotła, kaskada i "formowany przez wiatr" to bułka z masłem i stąd pomysły: "jak nie wiesz co robić, rób miotłę"...

Herpestes 

Wysłany: 2008-08-04, 13:15   

A więc sumując propozycje co do stylu twego drzewka Daniel S,to mamy miotlastą i wyprostowaną nieregularną.W sumie wybór należy do Ciebie.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-08-04, 19:21   

na poczatek zdecydowanie wyprostowany nieregularny , miotlasty jest zbyt trudny zwlaszcza na poczatek , poczytaj o tych dwuch stylach a sam zobaczysz ze miotla jak narazie nie dla ciebie . jezeli zdecydujesz sie na nieregularny musisz wyprowadzic nowy wierzcholek

Odpowiedz do tematu