Mrówki |
Autor |
Wiadomość |
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-05-17, 12:09 Mrówki
|
|
|
Witam. I jak co roku mrówki wlazły mi do mieszkania, na balkon i chodzą po jednym z moich drzewek. Tępiciele nie dają rady ich wybić. Z tym wiąże się moje pytanie czy mrówki (te zwykłe czarne) mogą sobie zabierać, że tak powiem po listku z drzewka az go całego oskrobią? Czyli ogolnie czy są zagrożeniem?
Myśle nad pulapką wodną tak aby przy wejsciu do donicy wpadały tam ale ile to pomoże to nie wiem. A moze jakies chemikalia? oczywiscie nieszkodliwe dla roslin i zwierzat. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-05-17, 12:34
|
|
|
A próbowałeś wysypać sól Środki chemiczne przeciw mrówką nie działają Dziwne. "Pułapka" wodna nic nie zdziała. Mrówki są niezbyt pożądane w donicach, bo jak wiadomo mrówki żyją w mrowiskach czyli przeróżnych korytarzach, tworzą nasypy. Spróbuj je utopić może. Czy mrówki zjadają liście to nie zauważyłem. Z reguły na te liście idą po coś czyli mszyce chociażby. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-05-17, 12:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-05-17, 14:09
|
|
|
Nie próbowałem soli. Wysypać ją wokół donicy? bo chyba nie na podloze |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-05-17, 14:15
|
|
|
No ma się rozumieć, że wokoło donicy. |
|
|
PatrykRadulak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-05-17, 14:36
|
|
|
Nie stosuj soli, podczas podlewania może się łatwo dostać do podłoża co może być niezbyt ciekawą sytuacją biorąc pod uwagę łatwość zasolenia tak małej objętości podłoża. Zastosuj BROS (czy coś takiego) na mrówki lub postaw roślinę na postumencie a nóżki obklej taśmą na szkodniki. Mrówki są o tyle szkodliwe, że przenoszą jaja mszyc oraz podgryzają korzenie. |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-05-19, 06:44
|
|
|
Wystarczy kupić MRÓWKOGRAN i wyłożyć na ich trasie. Super działa. |
|