|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Bonsai z przydomowego świerka |
Autor |
Wiadomość |
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 09:59 Bonsai z przydomowego świerka
|
|
|
Wokół domu wzdłuż płotu mam posadzonych dużo świerków, jednak nie są one potrzebne i tata chce je sprzedać bądz spalic jesli nie znajdzie kupca. Wpadłem więc na pomysł aby z jednego, dwóch zrobić sobie bonsai gdyż wyczytałem że ze świerku także można sie "pobawić".
Teraz pytanie do Was, zamieszczam zdjęcia tych świerków i prosze o pomoc w wyborze jakiegos dobrego, który nadawał się bedzie najlepiej, plus szybko będą mógł miec z niego jakies efekty
|
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-14, 11:16
|
|
|
Moja rada. CO drugi z tego szeregu - wystąp. Za gęsto macie je posadzone. Nawet wtedy będzie za gęsto. Możesz wziąć sobie donice i powsadzać tyle ile będziesz chciał i zobaczysz z którego za jakiś czas da się coś zrobić. Spalić zawsze zdążysz, a tak jeśli nie bonsai to będziesz mieć choinkę na święta. Pamiętaj, że sadzonek nigdy nie za dużo. Te maluchy muszą jeszcze podrosnąć, najbardziej w szerz, ale świerk to trudny materiał. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-04-14, 11:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Konrad [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-14, 17:38
|
|
|
Czyli rozumiem że jeszcze zadnych zabiegow nie moge na zadnym nie moge zrobic? bo myslalem ze moze jakiegos bym sobie wykopal i wlozyl do doniczki i sie z nim pobawil troche |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-04-14, 19:52
|
|
|
Tak jak napisałem. Wykop co drugiego. Za gęsto są posadzone i dolne gałęzie będą usychać. Raz, że uzyskasz ładniejszy ciąg świerków pod siatką, a dwa, że będziesz mieś full materiału w tym samym gatunku. Co do świerków to się nie wypowiadam jak, co i gdzie ciąć, bo przyznam się szczerze, że jest to jedyny iglak jakiego się boje ruszać w celu uzyskania bonsai. Nie wiem, jakoś mi nie leży. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|