|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz - czy przycinać |
Autor |
Wiadomość |
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-06, 10:13 Wiąz - czy przycinać
|
|
|
W styczniu zakupiłem wiąż i teraz bardzo sie rozrasta i mam pytanie czy narazie go tak zostawić czy przycinac nowe pedy ?
Wiąż.gif
|
|
Plik ściągnięto 4220 raz(y) 54,35 KB |
Wiąż..gif
|
|
Plik ściągnięto 4220 raz(y) 77,29 KB |
Wiąż...gif
|
|
Plik ściągnięto 4220 raz(y) 45,9 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-04-07, 13:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-06, 10:21
|
|
|
Czy zostawić czy nie... Chcesz, żeby roślina była większa czy ma zostać taka jaka jest?
Jeśli ma być większa, to zostawiasz te pędy i ukształtujesz je w późniejszym terminie. Jeśli nie chcesz, żeby się rozrastała bardziej - ucinasz.
Osobiście bym go zagęścił. |
Ostatnio zmieniony przez esbart 2008-04-06, 10:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-06, 10:32
|
|
|
Masz racje moze i lepiej zeby sie zagescila irozrosla ale moze go wtedy lepiej przesadzic do wiekszej doniczki? |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-06, 12:48
|
|
|
Osobiście przepadam za drzewkami >50 cm wysokości. Więc w tym celu wsadziłbym roślinę do doniczki przejściowej (duża - głęboka i szeroka). W ten sposób drzewko utyje, zazieleni się. Za 2-3 sezony zastanowiłbym się czy dalej trzymać w przejściowej donicy czy wsadzić do docelowej. W tym czasie Twoim zadaniem byłoby tylko zagęszczanie poprzez cięcie, coroczne przesadzanie z podcięciem korzeni i formowanie drzewka do docelowej formy.
Gdy będziesz przesadzał do docelowej doniczki, będzie można już przyciąć całą zieleń jak należy. To jest - konkretnie do wybranej przez Ciebie formy.
Podsumowując - Najpierw utuczyłbym ją i zagęścił. Potem do docelowej doniczki... Przy czym docelowa doniczka za kilka sezonów wejdzie w rachubę, bo w tej chwili za wcześnie o tym mówić. |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-06, 14:55
|
|
|
Narazie tak zrobie.Dzieki |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-04-06, 20:43
|
|
|
Hmmm , ciekawi mnie fakt , czy Krzychu dokładnie wszystko zrozumiał , cały ten wywód ma sens jeśli dąży się do jednego wybranego celu i ma się czas na to by przez kilka sezonów na parapecie , czy gdziekolwiek straszył wielki krzaczor o nie wiadomo jakim przeznaczeniu jest jeszcze inny sposób na powiększenie i utuczenie rośliny , choć co prawda nieco wolniejszy , jednak w rezultacie roślina niemal przez cały czas wygląda co najmniej dość dobrze , a doniczkę zmienia się jej w miarę wzrostu , tylko odrobinę za dużą , jednak nie można zapominać o nawożeniu , cięciu i drutowaniu , że nie wspomnę o optymalnej wilgotności . Wystarczy rozbudowywać roślinę systematycznie pięterkami , tzn. puszczamy jedną witkę na szczycie korony , lub nieco boczkiem (doda to ekspresji przyszłej linii pnia )niech sobie ta gałązka rośnie do wysokości nawet i 20-kilku centymetrów , następnie skracamy ją do wysokości ok 2-3 listków , lub pozostawiamy nieco dłuższą w zależności od zagęszczenia jakie w przyszłości chcemy uzyskać w danym miejscu , z przyciętej gałązki wyrasta kilka pędów z których tworzymy kolejne pięterko i tak w kółko , przy dobrych wiatrach w jednym sezonie można w ten sposób uzyskać nawet 3-4 takie pięterka i to dość dobrze rozkrzewione .
Ps. zapomniałem dodać , że nie pisze i nie wymawia się WIĄŻ , tylko WIĄZ |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
Ostatnio zmieniony przez Jacek Grzelak 2008-04-06, 20:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-07, 05:39
|
|
|
Możliwe, że masz rację. Jednak, to co poleciłem Krysztofowi to zaledwie przykład. Ja bym zrobił w ten sposób, bo mnie nie przeszkadzałby krzak przez 2 lata...
Nie odniosłem wrażenia, żeby nie zrozumiał czegoś z mojego wywodu, choć przyznaje, zakręciłem go. |
Ostatnio zmieniony przez esbart 2008-04-07, 05:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-07, 16:55
|
|
|
Teraz to dopiero jestem zakrecony:-) Ale poczytam kilka razy i dojde do sedna. A jak nie to poprosze o jasniejsze wytlumaczenie.Narazie dzieki |
|
|
|
|
esbart [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-07, 17:15
|
|
|
krysztof napisał/a: | A jak nie to poprosze o jasniejsze wytlumaczenie |
Koniecznie. Trzeba wyjaśnić wątpliwości, których zapewne jestem winowajcą |
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-07, 17:58
|
|
|
Spoko damy rade |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-04-07, 21:31
|
|
|
Nikt tu nie jest niczego winien po prostu obaj staraliśmy się pomóc , opisałeś jeden sposób , którego sam także często używam , a ja opisałem drugi który to stosuję od lat na roślinach na których wyglądzie nieco bardziej mi zależy |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
krysztof [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-12, 20:54
|
|
|
Jacku jednak mam prośbę , czy moglbys mi zapodac jakiegos virta lub zrodlo zebym zobaczyl jak wygladaja te pieterka?
A co myslicie o moim virciku tego wiaza?
Pozdrawiam
wi_214.jpg
|
|
Plik ściągnięto 3966 raz(y) 27,64 KB |
|
|
|
|
|
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2008-04-12, 23:50
|
|
|
Niestety , wirtów nie robię , co do inspiracji to masz masę możliwości na goglach , wpisz bonsai+ulmus+gallery i wyskoczy Ci masę zdjęć , wówczas ujrzysz co mam na myśli , ale szukaj fot w stanie bezlistnym , wtedy łatwiej jest dojrzeć szczegóły . Twój wirt niestety niczego nie ukazuje , no może planowany zarys korony , ale jak , w jaki sposób zamierzasz do tego dojść |
Jacek G. - "qercus4"
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|