|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
za duże liście...? |
Autor |
Wiadomość |
sjustynka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-08, 22:30 za duże liście...?
|
|
|
mój wiąz drobnolistny ( ma ok 35 cm i mam go od lipca zeszłego roku) szczęśliwie przeżył zimę i pięknie się zazielenił. jest już po pierwszym cięciu zielonych pędów, które w niewiarygodnym tępie zaczęły rosnąć. i tu pojawia się problem. listki , które są nowe mają jak na moje oko zbyt duży rozmiar. teraz po przycięciu co prawda zostały mniejsze( te młodsze) lecz znów zaczynają się pojawiać tzw. liście mutanty:( co z nimi? jak często w takim wypadku dokonywać redukcji i cięcia?
pozdrawiam justyna |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-09, 05:21
|
|
|
Jal zwykle: zeby ciąć, trzeba wiedzieć PO CO.
Jeśli twoje drzewko ma już nadaną i zadowalającą formę, przytnij po prostu gałązki które tę formę burzą. Jełsi nie, to teraz jest właśnie najlepszy czas zeby drzewko zagęścić, uformowac mu nowe gałęzie itp. właśnie z nowych odrostów. Większość roślin nabywanych w marketach ma za małą koronę, zawsze warto pomyśleć o jej rozbudowaniu.
Duże liście to oznaka, że wiąz dobrze prosperuje. Jelsi go będziesz przycinać, będą drobniejsze. Odcięte gałązki można ukorzenic. |
|
|
|
|
sjustynka [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-04-09, 09:40
|
|
|
dziękuję za odpowiedź.
mój wiąz jest w pełni uformowany. zakupiłam go w Sulechowie u "speca "od bonsai:))) kobieta prowadzi hodowle i ma naprawdę pokaźną kolekcję.
a, że pierwszy raz widziałam takie drzewko po zimie stąd moje pytanie o liście, które faktycznie rozmiarami mnie zaskoczyły.
jeszcze raz dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
ps. czy jeśli liście rosną tak szybko to przycinanie raz na 2 tyg nie zaszkodzi?
by utrzymać pożądany kształt musiałabym na pewno raz na 2 tyg. wykonać cięcia. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|