Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jałowiec rozesłany - pomocy
Autor Wiadomość
__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-29, 14:44   Jałowiec rozesłany - pomocy

Kupiłem go jakiś tydzień temu w tej doniczce co jest, chciał bym go posadzić na skałce ( kawałek tego kamienia widać na zdjęciu wierzby, w doniczce za nią), by korzeniami ją oplótł, i zrobić z niego formę pochyloną przez wiatr, albo kaskadę, co o tym sądzicie? jak Wy to widzicie? Kiedy mam mu zmienić ziemię i spróbować go posadzić na tej skałce i jaki rodzaj gleby? Chyba coś źle z drutowaniem zrobiłem, za cienki drut do gałęzi albo co, bo mi powrócił częściowo do swojego pierwotnego kształtu. Zdjęcia:
http://img147.imageshack....dscn3840wl8.jpg
http://img155.imageshack....dscn3841ha6.jpg
Dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-03-29, 16:00, w całości zmieniany 1 raz  

lui.jbc
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-29, 18:13   

zrób zdjęcie jałowca na jakimś jednolitym tle inaczej nikt ci nie pomoze nic na nich nie widać

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-03-29, 18:43   

Według mnie z tego jałowca da się zrobić tylko kaskadę, ponieważ masz załamany pień. Fukinagashi na iglaku nie wygląda za specjalnie. Ja swojego jałowca postawiłem na pion i prowadzę go w Shakan, ale przez to załamanie nie zrobisz z niego formy pionowej.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-30, 11:40   

A czy dało radę z niego zrobić Kengai ? Albo może pół kaskadę?

Dziś wieczorem postaram się mu zrobić lepsze zdjęcia.
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-03-30, 11:46, w całości zmieniany 1 raz  

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-03-30, 11:47   

Kengai - kaskada
Han-Kengai - półkaskada
Da się, tylko Twój wybór, co chcesz.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-30, 16:30   

A Twoim zdaniem co lepiej? Który styl by pasował do tego drzewka, jak go uformować, które gałązki wyciąć itd. Mile widziana pomoc w paincie :)

Dodaje nowe zdjęcia:
http://img507.imageshack....dscn3860jq4.jpg
http://img221.imageshack....dscn3861zv4.jpg
http://img507.imageshack....dscn3862yv7.jpg
http://img221.imageshack....dscn3863un6.jpg
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-03-30, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-01, 21:13   

Proszę, pomocy, jakieś propozycje co kształtowania? Czy jeszcze się nie nadaje?

Sieku
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-01, 21:22   

zrób z tego kaskade bo dobry materjał . innego rozwiązania nie widze (ja) nie wiem jak inni

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-01, 22:12   

No postaram się zrobić kaskadę, tylko jak ukształtować gałązki by sensownie to wyglądało? Które zostawić, które uciąć?

Sieku
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-01, 22:23   

narazie zostawiłbym wszystkie. jeżeli coś potem będzie nie tak to sie ją odetnie to nie problem a przykleić już sie nie da. wiec moje zdanie jest takie aby zostawić wszystkie te na pierwszym zdjęciu z prawej strony bym wziął troche do dołu

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-01, 22:58   

Na pierwszym zdjęciu tym u samej góry? Ta gałązka która jest w prawo skierowana tak ? A może pozbyć się jej ?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-01, 23:18   

Bardzo mnie drażni to ostre zgięcie pnia. Nie wiem co z nim zrobić. Siedzę i rysuję różne warianty, ale każdy wydaje mi się niezbyt estetyczny przez to załamanie. Zapewne rozchylenie nie wchodzi w rachubę, bo roślina była ewidentnie złamana. Myślałem żeby tą najdłuższą gałąź wziąć i przerzucić na prawą stronę, tworząc wysoką kaskadę, ale wtedy roślina będzie wyglądać jak sierp. Nawet jak spróbujesz ukorzenić tą przeciwległa gałąź i zbliżyć ją do pnia to upłynie wiele czasu nim się zleją razem. Mam jeszcze jeden pomysł, ale jest to praca na bardzo długi okres, ale wydaje mi się, że najlepszy. Mianowicie tą najdłuższą gałąź przeznaczamy docelowo na jin. Rośnie sobie w siłę, a docelowym pniem będzie gałąź będąca niejako przedłużeniem tego załamania. Gałąź przeciwległa do największej też przeznaczamy na jin. Najdłuższą gałąź skracasz trochę i prostujesz na pion i pozwalasz całej roślinie rosnąć. Tylko tak, jak powiedziałem to jest plan wieloletni z czego wiele lat będzie trwać samo przygotowanie rośliny do formowania, ale nie widzę sensownego rozwiązania dla niej. Na kaskadę też się nie nadaje ze względu na to radykalne zgięcie. Dołączam zdjęcia: Plan, ewentualny przyszły wygląd i dzieło p. Pietraszki, nawiasem mówiąc mój ulubiony jałowiec.

Ten krótszy jin w drugą stronę wygięty ma być i skierowany czubkiem do pnia.
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2010-04-06, 09:42, w całości zmieniany 3 razy  

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-02, 10:47   

Muszę przyznać, że Twój pomysł bardzo mi się podoba :) Tylko czy sobie poradzę jako początkujący, z tworzeniem Jin itd :) . No ale nie nauczę się nie próbując. Zapewne będę musiał kupić płyn do Jin, ale to chyba nie teraz, bo mam zacząć go obdzierać z kory jak będzie już uformowana tak do góry tak? Najpierw formuję, później dopiero obdzieram z kory? Te gałęzie muszę próbować podnieść grubym drutem jakoś? No i stopniowo to robić? Czyli nadgiąć trochę, zostawić, za jakiś czas znowu podnieść i tak do skutku? Ten drut który jest na roślince, to moja sprawka, mam go zdjąć ?

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-04-02, 12:32   

Najlepiej owiń gałąź rafią i ją wtedy zadrutuj i naginaj. Z tym robieniem jin to masz jeszcze trochę czasu (sądzę, ze spokojnie 3 lata). Natomiast skracaj ją z długości, uszczykiwać pędów na niej nie musisz, bo zależy nam żeby zieleń była daleko od pnia. Powinieneś wykonać tylko te zabiegi i dać mu spokojnie rosnąć przez kilka lat. Co do tego, że jesteś początkujący to nie masz się co martwić, bo jak przyjdzie co do czego to będziesz miał już kilkuletnią praktykę. Gałęzie odrutuj grubym drutem, możesz też zrobić odciąg do przeciwległego boku donicy.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-04-02, 12:52   

A co to jest rafia i jak tym owinąć? Na wikipedi podało, ze to jakaś roślina. Gdzie ją mogę dostać? Tak jeszcze patrzę na ten Twój pomysł, po prawo ta gałąź co jest długa, to z niej formować tę górę, czy ten mały Jin, bo tam też zaznaczyłeś, że z prawej też jest Jin, a górę formować, z tej małej gałązki którą zaznaczyłeś na innym zdjęciu czerwonym okręgiem? Czy tą gałąź z prawej wygiąć do góry, a niżej pozwolić, by urosła taka gałązka z której będę mógł w przyszłości zrobić Jin ( prawa strona). Tak samo czy da się tak kompletnie naprostować te gałęzie na linie prostą , żeby nie było takiego " schodka" bo wygięciu do góry, chodzi mi, że pień, odgięcie w prawo i później do góry ( przykładowo prawa strona).

Odpowiedz do tematu