Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wierzba - pytania
Autor Wiadomość
__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-29, 14:48   Wierzba - pytania

Witam wszystkich, kolejnym drzewkiem jest wierzba. Nie mam na nią pomysłu, próba delikatnego nagięcia gałęzi spowodowała złamanie sie tej gałązki, ogólnie jest ona bardzo sztywna, z pniem chyba już nic nie zrobię. Rok temu posadziłem ją ( pozyskałem z ukorzenienia gałązki ), czy już powinienem ją przesadzić, czy ma jeszcze za delikatne korzenie i jej nie ruszać? Zdjęcie:
http://img155.imageshack....dscn3847iz6.jpg
Jaki kształt Waszym zdaniem można by jej nadać ?
Ostatnio zmieniony przez __Alien__ 2008-03-29, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

esbart
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-29, 15:25   

Nie mogę otworzyć tego zdjęcia. Coś nie tak z adresem albo z moją przeglądarką.

Taka ogólna uwaga do gięcia gałęzi: Jeśli gałąź jest bardzo gruba, to może warto zabezpieczyć ją rafią, w miejscu gięcia. Wydaje mi się też, że gięcie powinno następować na jakiejś długości gałązki niż w jednym punkcie - wtedy nacisk rozkłada się na tą "jakąś" długość, a nie na jeden punkt gałązki.

zak
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-29, 15:44   

__Alien__, nie mozesz skopiować adresow linkow bo forum je maskuje. wez ze starego tematu, pootwieraj wszystkie linki w osobnych oknach, stamtąd skopiuj adres i dopiero wklej tu

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-29, 15:58   

Już poprawiłem, dzięki, nie zauważyłem.

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-31, 05:11   

Sorry ale temu maleństwu nie warto jeszcze nadawać jakiegokoliek kształtu - ta sadzonka jest na to o wiele za młoda, biorąc pod uwage że wierzba prezentuje się dobrze jedynie jako bonsai sporych rozmiarów. Dlatego jeśli ktoś myśli o ukorzenianiu wierzby aby mieć bonsai szybko, to bierze sie porządne grube kawałki gałęzi, po średnicy nawe ponad 10 cm.

Tę sadzonkę należałoby posadzić do gruntu, aby szybciej nabrała masy. Po posadzeniu co rok wczesną wiosną można przycinać krótko młode gałęzie, będzie miała ładniejszy kształt. Trzymana w doniczce nie będzie przybierać masy, pień nie będzie grubiał.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-31, 10:43   

Aha, zrobię tak jak mówisz, posadzę ją na działce w ziemi, ale czy teraz w kwietniu mogę to zrobić czy za późno/wcześnie? A co do masy troszeczkę nabrała ;) O to zdjęcia sprzed roku jak ją ukorzeniałem. Po prawo to ona:

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-03-31, 12:40   

Wierzbę możesz teraz spokojnie posadzić.

__Alien__ 
Arkadiusz Krawczyk

Wysłany: 2008-03-31, 12:46   

Okej, dzięki :)

Odpowiedz do tematu