Wiąz drobnolistny... |
Autor |
Wiadomość |
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-25, 16:52 Wiąz drobnolistny...
|
|
|
Mam wiąza drobnolistnego zakupionego w LEROY MERLIN. Daje zdjecia i popatrzcie czy mam go jeszcze uformować jakoś? Może coś przyciąć. Dajcie mi jakies rady. A może da sie z tego stworzyc jeszcze lepszy styl? |
|
|
|
|
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-25, 22:39
|
|
|
innego stylu już nie zrobisz chyba że pień wyprostujesz. przytnij go troche aby było widać przestrzeń miedzy gałęziami. i te druty wywal precz . i dokładnie obejrzyj drzewko czy jakiś nie wrósł w nie
spójrz
zobacz na link takie powinno mieć prześwity twoje drzewko w tym stylu. |
Ostatnio zmieniony przez Sieku 2008-03-25, 22:42, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-03-25, 22:43
|
|
|
A pozniej zageszczaj zageszczaj zageszczaj a po zageszczeniu przytnij wszystko tak zeby zostal 1 do 2 listktow na pedzie i pozniej to samo zageszczaj zage.... wystarczy! |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 07:45
|
|
|
"1 do 2 listków na pędzie"???? Dlaczego chcesz żeby sobie zniszczył porządne drzewko?
Na pędzie powinno się zostawić 3-4 oczka! Z tego wypuści 3-4 nowe pędy, będzie wtedy normalna korona, a nie strzyżony kołtun! |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
|
Wysłany: 2008-03-26, 09:00
|
|
|
Napisalem tak poniewaz tak doradzal mi ale jeszcze napisal ze na koronie powinno sie ciac nawet jeszcze wiecej! No tak i moze zapomnialem dodac ze ciac mlode pedy i pedy powinny miec 10 13 cm zanim sie je zetnie a po to taka dlugosc bo jak bedakrotsze to galazka wypusci tylko z wierzcholka pedu a nie z reszty galazki! I wiesz co AnnaDorota to sie nawet sprawdzilo a moje drzewko bardzo fajnie sie teraz zageszcza! |
Ostatnio zmieniony przez kristofer001 2008-03-26, 13:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 09:08
|
|
|
Ok dzieki wszystkim ale nie za bardzo rozumiem. Jak widzicie na zdjęciach od gałązek odrastają jakby "sznureczki" na których jest po pare liści. Nie rozumiem za bardzo co zrobić, żeby liście były przy samej gałęzi tak jak jest to np na zdjeciach tego stylu. Czy mam poobcinać te sznureczki z listkami i drzewko samo sie tak zrobi.
Prosze pomozcie |
|
|
|
|
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 09:21
|
|
|
z tego co słyszałem jeżeli odetniesz listek tak aby został jego ogonek to bardzo prawdopodobne jest to że wypuści tam gałązke . przyznam że tak robiłem i dało to zamierzany efekt. choć nie zawsze ale na 10 listków w jakichś 7 wypóściło |
|
|
|
|
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 10:48
|
|
|
ale mi nie chodzi o galazki tylko zeby na galazkach byly liscie(tak jak na zdjeciach tego stylu) a nie zeby od galazek odrastaly male lodyzki. |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 11:20
|
|
|
Po pierwsze: od gałazek powinny odrastać cienkie łodyżki, zamieniające się z czasem w gałązki. Jak to widzisz. że liście miałyby wyrastać z gałęzi? Twoje drzewko wymaga uformowania, utworzenia odpowiedniej korony, nie strzyżenia. Jeśli je będziesz strzygł, to wytworzy ci sie pudel z kulkami liści przy pniu, a nie drzewo. Bonsai odzwierciedla przyrodę, drzewa rosnące na swobodzie, należy dążyć do naturalnego wyglądu. Obejrzyj choćby galerię Waltera Pall'a, nie wzoruj się tylko na marketowcach.
Kristoferze, chwila zastanowienia: piszesz że doradzono ci, żebyś ciął kiedy pęd ma 1-2 liscie, a pędy te powinny mieć 10-13 cm. Super, tylko że, powtarzam, w ten sposób uzyskasz zbity kłębek zieleni, bo każdy z 1-2 oczkowych pędów sie nie rozgałęzi, tylko porozwidla. Następnie tniesz te rozwidlenia i uzyskujesz następne rozwidlenie, i następne... Powstaje zbity kłąb cienkich gałązek. Z czasem kiedy jest większy zaczyna gubić liscie w środku (światło). Nie sposób tego odrutować, bo jak nalożyć drut na setki małych "proc"? Całość może i wygląda jako tako dopóki liście kryją to wszystko, ale bonsai POWINNO BYĆ POPRAWNE NAWET W STANIE BEZLISTNYM. W Japonii i Europie prezentuje się bonsai lisciaste najlepiej w stanie bezlistnym właśnie, wtedy można docenić w pełni piękno rośliny i zarazem nakład pracy bonsaisty. Owszem, może czasem stosuje się cięcie całego pędu, ale wtedy kiedy BONSAI JEST W PEŁNI UFORMOWANE, z dopracowaną koroną, a niestety żaden z marketowców takim bonsai nie jest.
Co do autorytetów wskazujących taki czy inny sposób postępowania: ja tam wolę trzymać się wskazówek Johna Naki i ciąć gałązki normalnie kiedy mają 3-4 węzły. Wieloletnie doświadczenie z rośłinami też mi pokazało, co jest lepsze. |
|
|
|
|
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 12:00
|
|
|
jeżeli chcesz mieć taj jak na tamtym zdjęciu to gałązki nie mogą rosnąć do dołu
http://www.shop.wsbonsai....-moyogi-med.jpg
musisz też po oglądac okazy w stylu moyogi i wzorować na np na nich .
jeżeli chcesz tak jak pisałeś to musisz odrutować gałązki według swojego upodobania a miedzy nimi prześwit czyli trzeba je przyciąć . według mnie nie tniesz za jakimś listkiem tylko tak aby podkreślić ksztaut drzewka chodzi mi o to że jeżeli masz wystająca gałązki w strone w którą nie chcesz aby sie rozrastały to je przycinasz. i zachowujesz tyle aby nie wyrastało poza twój wybrany obszar.
:arrow:ściągnij sobie to i poczytaj może znajdziesz to co potrzebujesz http://www.plikus.pl/zoba...sai-133127.html |
Ostatnio zmieniony przez Sieku 2008-03-26, 12:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 21:39
|
|
|
Przycialem trochę liści tak jak pisaliście. Zwiekszylem przez to przestrzen miedzy gałązkami i mam nadzieję że liście będą rosły do góry. Będe je przycinał i mam nadzieje ze uda mi sie stworzyc ten styl. Drzewko wyglada troche pusto ale musialem obciac sporo galazek bo bylo ich zbyt duzo i szly po prosttu we wszystkich kierunkach.( takie sa niestety drzewka z marketow )
Aha i czy mam obcinac galazki ktore ida w bok aby uzyskać ten styl? Czy wtedy gdy bede przycinał długie gałązki a zostawiał krótkie i male listeczki to na gałązkach sie zagesci?
Z gory dziex. |
|
|
|
|
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-26, 22:02
|
|
|
teraz zacznij je zagęszczać w koronie przedewszystkim . gałązki idące w bok zostaw . teraz musisz zaczekać aż zacznie wypuszczać nowe gałązki. daj mu dużo słońca i dobrze podlewaj a zacznie szybko wypyszcać |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
|
Wysłany: 2008-03-26, 23:03
|
|
|
tak zgadzam sie z powyzszym postem a dobrze podlewaj to tak wiesz jak powinno byc (nie codziennie wieczorem) |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-27, 05:54
|
|
|
Sorry, bracie, aleś zmarnował wiązowi kupę czasu i już pewnie nieodwracalnie ładne gałązki. Fajnie juz zagęszczającej się roślinie zrobiłeś niepotrzebne strzyżenie! Ale kaszana - a był fajny jak na marketowca. |
|
|
|
|
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-27, 06:31
|
|
|
Koleś ja nie chce miec wiaza z marketu, ktoremu ida galazki we wszystkie stroby. Co z tego ze dobrze wygladalo bo mialo duzo lisci. Może tobie sie to podoba ale ja chce miec jakis styl a nie powywijane drzewko zmnustwem lisci(zreszta takie sa zazwyczaj marketowce) Za jakis czas wyrosna nowe pedy i bedzie sliczne |
|
|
|
|
|