Przesunięty przez: szef 2010-02-02, 14:11 |
Wiąz drobnolistny opadające liście |
Autor |
Wiadomość |
tom10 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-12, 07:07
|
|
|
a czy aby utrzymac wilgotnosc powietrza moge zraszac woda przegotowana? |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-12, 07:15
|
|
|
Zraszanie podnosi wilgotnosc tylko na chwilę, na parę minut. Zeby powietrze miało wyższą wilgotnosć, najlepiej postawić obok płaski pojemnik z wodą albo z keramzytem zalanym wodą (zwiększa powierzchnię parowania). |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 01:24
|
|
|
co do kupionych drzewek w sklepach to czesto bywa tak że są one przesuszane albo przelane. po zakupie takiego drzewka i postawieniu gdziekolwiek w domu czesto bywa że zaczyna tracić listki a spowodowane jest tym że rośliny muszą sie zaklimatyzowac w nowych warunkach |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-15, 16:42
|
|
|
Aklimatyzacja w przypadku wiazów przenoszonych do domu praktycznie zawsze wiąże się z opadaniem liści. Uniknąć można tego właściwie tylko przy ligustrach, u których aklimatyzacji zazwyczaj nie widać.
Wiązy mogą nie reagować w przypadku przeniesienia rośliny np z jednego ogródka na drugi, wtedy zmiana warunków jest bardzo niewielka, choc i tu może pojawic taki efekt.
Częściowo można zgodzic się z Bix'em, bo mało kto umie (a raczej może) zapewnić odpowiednie warunki roslinie przyniesionej do domu np. ze szklarni. Nie jest to jednak nasza nieumiejętność, a brak możliwości zbudowania szklarni w domu. Z kolei ciągła hodowla drzewka na parapecie pod folią mija sie z celem. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-03-15, 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 11:15
|
|
|
otóż ja ostatnio dostałwm w prezęcie ligustra i stało się odwrotnie niż napisał szef. stracił około 20% listków po czym zaczoł wypuszczać nowe liście i pędy. postanowiłem ża z tego drzewka pozyskam na jesien materiał na sadzonki a następnie zrobie generalny remont ponieważ istnieje tylko front i nic poza tym. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-03-16, 12:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-03-16, 11:55
|
|
|
Stąd słowo "zazwyczaj". Przy kupnie zdrowych ligustrów, bardzo rzadko zdarza sie że opadają. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-03-16, 12:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ania z [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 13:54
|
|
|
witam mam mały problemik z mojego bonsai zaczęły opadać liście staram się je podlewać ziemia jest cały czas wilgotna a mimo wszystko opadają listki. Mam je od niedawno jeszcze go nie przesadzałam więc może tu tkwi problem? bardzo proszę o pomoc aniaz |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 15:30
|
|
|
to może być kwestja aklimatyzacji może też zadurzo podlewasz. najlepiej powiedz jakie to drzewko i wklej fotke |
|
|
|
|
ania z [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 22:25
|
|
|
witam moje drzewko to wiąż drobnolistny zdjęcia jeszcze nie mam ania z |
|