|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz Drobnolistny. Ciąg dalszy |
Autor |
Wiadomość |
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-14, 23:41 Wiąz Drobnolistny. Ciąg dalszy
|
|
|
Witam. Jestem nowy i mam nadzieje ze mnie nie zbijecie, ze zakladam ten temat.
strasznie podoba mi się sztuka bonsai, i chętnie zaczął bym się w tym zagłębiać. Poczatkowo chciałem kupić nasionka na allegro, ale czytając wasze wypowiedzi stwierdziłem ze jest to nieopłacalne. Interesuje mnie więc jakas sadzonka, z której mozna zrobic bonsai, ale zeby nie była za duza. Chciał bym sam jej nadawać kształt i wkładać w nią swoje inwencje
czy mogli byście mi polecić jakis adres sklepu z takowymi drzewkami małymi, ew. jakies rady konkretnie do mnie:P
pozdrawiam i liczę na pomoc |
Ostatnio zmieniony przez zak 2008-04-03, 18:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-03-15, 00:19
|
|
|
Jakaś. Wiesz to jest pojęcie względne, a szczególnie kiedy mówisz, że chciałbyś sam nadawać jej kształt i wkładać w nią inwencję. Samo radzenie jest już sprzeczne z tym założeniem.
Ja bym Ci z ze swojej strony radził zacząć przygodę od nawet pobieżnego przeczytania którejś z poważnych lektur o tej sztuce. Popatrzysz sobie co z czym się je, poznasz podstawowe style i zasady jakimi się rządzą. Stwierdzisz jakie drzewko byś chciał widzieć u siebie. Następnie poczytaj jakie gatunki się nadają na wybraną przez Ciebie formę i dokonaj wyboru. Nie piszesz czy to ma być drzewko do wewnątrz czy zewnątrz
Fajnie, że postanowiłeś rozpocząć swoją przygodę z bonsai od sadzonki i chcesz sam nadać jej kształt, ale do tego potrzebna jest wstępnie elementarna wiedza i polecam Ci odwiedzenie warsztatów bonsai, bo takowe warsztaty wiele uczą. Nie mniej jednak zachęcam Cię do kupna drzewka już wstępnie uformowanego czy to od Przyjaciół (i za tą opcją bym oponował) czy też z kwiaciarni.
No niestety to jest tak jak z winem nie ma innej metody na zostanie znawcą niż poprzez picie go. Tak samo jest z bonsai. Praktyka i dopiero lektura, a w zasadzie wzajemne uzupełnianie. Z sadzonkami możesz próbować, ale dobrze by było jakbyś miał już doświadczenie w pielęgnacji takiego drzewka kiedy się weźmiesz za sadzonki.
No i jeszcze poczekaj na rady innych forumowiczów |
|
|
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 09:57
|
|
|
interesuje mnie roślinka do wnętrz, najlepiej właśnie jakaś, która nie jest strasznie wrażliwa, i dlatego chcialem zacząć od wczesnego stadium.
a co do kupna juz wstepnie uformowanego drzewka, to wlasnie nie chcial bym kupic drzewa juz powyginanego, i przyciętego. chcial bym od poczatku poznać roślinę i jak miał bym cos spieprzyć, to na początku, niz w 6cio letnim drzewie.
pozdrawiam i czekam na dalszą pomoc
ps. co byscie powiedzieli na takie sadzonki http://allegro.pl/item327...nsai_ogrod.html |
Ostatnio zmieniony przez zak 2008-03-15, 10:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 13:31
|
|
|
możęsz kupić w sklepie sobie fikusa benjamina to jest dobry materiał a napewno niebędzie ukształtowany. możesz popytac również w centrum ogrodniczym. najlepiej kupic małego do 20cm. można łatwo kształtowac pień drutem. i jeszcze zdobyc od znajomych sadzonke jest to dość popularne drzewkowięc niebędzie kłopotu ze znalezieniem go. |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 17:54
|
|
|
Te gałązki które są w aukcji musiałyby rosnąć ładnych parę lat żebyś mógł je formować.Radzę ci jak przedmówcy żebyś kupił wstępnie uformowane lub od znajomych zdobył kilkunasto centymetrową sadzonkę |
|
|
|
|
zak [Usunięty]
|
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-03-15, 22:31
|
|
|
Widzisz jednak miałem rację żebyś wpierw poczytał. Najlepiej zacznij od forum a konkretnie od różnicy między indoor a outdoor. Modrzew jest rośliną nadającą się tylko i wyłącznie do hodowli na zewnątrz. Jak już chcesz tak bardzo mieć wpływ na całkowity wygląd roślinki to może spróbuj z kilkoma fikusami, czyli połączyć pnie i kształtować je. Sądzę, że nie będzie to na tyle trudne a może CI przynieść zamierzony i efektowny wynik. Naprawdę zacznij od liściaków egzotycznych. Powodzenia
Przyznam Ci się szczerze, ze jesteś bardzo cierpliwym początkującym, a to rzadkość. Zazwyczaj osoba rozpoczynająca swą przygodę ze sztuką bonsai chce mieć uformowane przez siebie drzewko z grubym pniem i gęstym ulistnieniem i najlepiej żeby mogla je kupić w osiedlowej kwiaciarni. Ten wiąz owszem jest ciekawy i będzie ciekawy w przyszłości. No właśnie w przyszłości, bo troszkę mu zajmie nim będzie solidnym drzewkiem, ale czemu nie. Jeśli to Cię w zadowoli to w pełni popieram wybór. |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-03-15, 22:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 22:54
|
|
|
Dzięki za miłe słowa. Nie zalezy mi odrazu na bonsai za 5000 zł, bo żadna przyjemność w codziennym oglądaniu i kształtowaniu rośliny. chce coś, co wyjdzie spod moich rąk.
Czyli ten wiąz to napewno dobry okaz do hodowli indoor? Mi się bardzo podoba i na niego sie zdecyduje pewnie.
czy mogli byście mi polecić jakies poradniki (online) dotyczące wiązow. Najbardziej interesuje mnie podlewanie, przesadzanie, przycinanie, kształtowanie, wymiary doniczek do konkretnych stylów itp.
pozdrawiam |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-03-15, 23:26
|
|
|
Tak jak Ci radził Paweł w innym temacie, że są to dobre materiały na bonsai, tak i ja się do tego przyłączam. Nie widzę przeszkód.
Tak, ten gatunek wiązu jest indoorem, ale poczytaj na forum o jego hodowli.
Co do poradników to istnieje ponoć taka strona www.przyjacielebonsai.pl i tam jest chyba forum. Sprawdź w wyszukiwarce, bo chyba lepszego poradnika nie znajdziesz w sieci niż tematy na tym forum. Co do kształtowania to też forum, ale i fajną rzeczą są warsztaty i przede wszystkim obserwacja natury i przeglądanie masy książek i stron internetowych poświęconych tej tematyce.
Doniczki to te dwie pozycje powinny Ci wstępnie wystarczyć: Harry Tomlinson - Bonsai; Andrzej Płochocki - Bonsai. Kwestia doniczek to trudna sprawa i najlepiej skonsultować się z kimś kto w tym siedzi już parę ładnych lat. |
|
|
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 23:33
|
|
|
w takim razie bede sie z wami konsultował, bo nikt z moich znajomych nie uprawia takiego hobby.
na dniach będę zamawiał tego wiąza, powiedzCie mi, na co powinienem zwrocic uwagę, co zrobić jak przyjdzie mi roślinka do domu. Jak zacząć jej podlewanie, zeby nie przelać ani przesuszyc, w koncu nie znam roślinki samej w sobie i nie wiem czego potrzebuje. pozdrawiam |
|
|
|
|
slawekcavan [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-15, 23:55
|
|
|
zrób jak ci mówimy. chcesz to kup go ale przeczytaj wszystko co znajdziesz na tej stronie co podał ci ronin a wszystko będzie oki. jak juz będziesz miał drzewko to wklej fotki a wtedy powiemy ci więcej |
|
|
|
|
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 10:53
|
|
|
sie robi:D dzieki za pomoc:D
Jestem poczatkujacy jezeli o bonsai chodzi, ale jezeli ktos z was, potrzebuje pomocy grafika komputerowego, to chetnie sie odwdzięcze. pozdrawiam, i wkleje fotki jak dostane bonsai:D
ps. przeczytalem wszystko na tej stronie. Mam jedno pytanko. Jak wygląda zimowanie u Wiązu. Mieszkam w bloku, a dokładniej kamiennicy. Mam lekko nieszczelne okno jedno, i dzieki temu w zimie przy oknie jest chłodniej, czy to wystarczy, aby zimowac wiąz? Piwnice mam w zimie zaj..cie gorąca (obok znajduje sie centrum ogrzewania polowy osiedla^^)
pozdrawiam.
[Admin] Na temat zimowania mamy całą masę wątków wyszukiwarka.
[do Admin] ok. poprawie się:) |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-03-16, 18:58, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-17, 05:54
|
|
|
Szczerze mówiąc, bardziej opłacałoby się kupić za te cenę w kwiaciarni czy markecie wiąz który byłby porządnie gęsty, niż ten badziew ze zdjęcia... |
|
|
|
|
slowikp
Paweł Słowikowski
Pomógł: 28 razy Wiek: 56 Dołączył: 06 Lip 2007 Skąd: Bońki k\Płońska
|
Wysłany: 2008-03-17, 11:18
|
|
|
slawekcavan napisał/a: | możęsz kupić w sklepie sobie fikusa benjamina to jest dobry materiał a napewno niebędzie ukształtowany. możesz popytac również w centrum ogrodniczym. najlepiej kupic małego do 20cm. można łatwo kształtowac pień drutem. i jeszcze zdobyc od znajomych sadzonke jest to dość popularne drzewkowięc niebędzie kłopotu ze znalezieniem go. |
dobrze pisze beniamin z marketu potem mały odpoczynek dla niego, potem nożyczki, potem szklanka i to co się odetnie, potem obserwacja,potem do ziemi i są sadzoneczki. A NA KONIEC JESZCZE CZEKANIE JAK MAŁE BENIAMINKI UROSNĄ |
|
|
|
|
zak [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-17, 14:46
|
|
|
fikus benjamin wogole mi sie nie pdoba. wole ten wiąz co na allegro jest. tylko nie moge sie skontaktować z gosciem, bo mi na maile nie odpisuje ale atakuje tego wiąza |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|