Ficus - do jakiej formy dążyć? |
Autor |
Wiadomość |
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-03-15, 17:15 Ficus - do jakiej formy dążyć?
|
|
|
Jak w temacie. Kiedyś miał ok 50cm teraz ma ok 20cm. U mnie w domu od ok 15 lat a sam ficus ma w sobie ok 20 lat.
Nie chce chłopak uaktywnić starszych oczek siedział długo pod folią ale tez nic nizej nie wyrosło.
Jak myślicie styl nieregularny wyprostowany będzie mozliwy u niego? Co z nim moge jeszcze zrobic, oczywiscie kształtowanie rozpoczne jak się rozrośnie jeszcze troche.
|
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 02:05
|
|
|
Przede wszystkim musisz go porządnie zagęścić i potem dopiero się zastanowić. Formę wyprostowana regularną mógłbyś z niego wyciągnąć jeżeli gałąź najniższa znajdowałaby się na miejscu wierzchołka tego drzewka. Potem przyjdzie tworzenie następnych gałęzi i tak drzewko nabierze wysokości i formy. Proces długotrwały i pracochłonny. Możesz spróbować z niego zrobić drzewko preriowe lub może fantazję smaganą wiatrem lecz potrzeba będzie bardzo dużo czasu, gdyż ma ono gruby pień i praktycznie zerową koronę. Masz kilka możliwości ponieważ całe tworzenie korony będzie ukierunkowane na konkretny wygląd i nie musisz dostosowywać się do drzewka posiadającego jakąś już formę. Minusem jest czas. Życzę powodzenia i skłaniam się do najprostszej formy czyli miotełki.:) |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-03-16, 10:11
|
|
|
krzysiek_custo napisał/a: | Życzę powodzenia i skłaniam się do najprostszej formy czyli miotełki.:) | no to cie Krzysku zdziwie bo miotelka jest jednym z trudniejszych styli do uzyskania . |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-03-16, 11:26
|
|
|
Dzieki wielkie pień jest jeszcze grubszy pod ziemią, zakopałem zaby uzyskać nowe korzenie.
Mysle, ze w ciągu kilku lat uda rozbudować mi się korone, a i pień napewno przytyje. |
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-03-16, 22:49
|
|
|
Chodziło mi o to, że będzie najprostsza dla tego drzewka. Nie znaczy to, że styl jest łatwy. Uważam mimo to, że najszybszy dla tego drzewka i do tego pień już jest idealny na ta formę. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2008-03-17, 16:27
|
|
|
W tym problem, ze pien pod ziemią jest jeszcze grubszy i ma ladne nebari ale beda okropne dysproporcje bo gałązki będą za wysoko. Myślałem nad przeszczepem ale w domu mam inną odmiane ficusa o wiekszych liściach dwukolorowych wiec sam nie wiem. |
|
|
|
|
|