Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co mam z nim robić??
Autor Wiadomość
George
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-29, 18:54   Co mam z nim robić??

Witam,
od paru dni posiadam drzewko Bonsai gatunku Zelkova. W sklepie (Obi) powiedziano mi że ma ono 10 - 11 lat. Co mam z nim robić by wyglądało jak najlepiej :?: Czy mam je przesadzić, jak tak to do jakiej ziemi :?: Od kiedy i jak często mam nawozić, oraz jakim nawozem :?: Macie może linka do jakiejś strony z drzewkami, iż chcę wybrać jakiś odpowiedni wzór. Poniżej zamieszczam fotkę. Może wy mi podpowiecie co mam z nim robić.
Ostatnio zmieniony przez George 2007-01-29, 18:58, w całości zmieniany 3 razy  

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-01-29, 20:05   

Na tym niewyraźnym zdjęciu nie wygląda na to, aby drzewko wymagało przesadzania. Chyba, że chcesz aby się bardzo szybko rozwijało przez ten sezon (chcesz uzyskać duży przyrost) to możesz przesadzić do większej doniczki (lepiej szerszej niż głębszej, bo potem przy powrocie do płaskiej donicy musiałbyś powycinać korzenie rosnące w dół, a jeżeli nie masz doświadczenia to źle wykonany taki zabieg może mocno zaszkodzić drzewku jeśli go nawet nie zabije). Przykładowe składy mieszanek podłoży dla tego gatunu znajdziesz na forum wpisując w wyszukiwarkę słowa wiąz i podłoże (wpisz je razem), przykładowo możesz znaleźć tu . Nawożenie od początku marca nawozem plynnym rozpuszczalnym w wodzie (najpierw mniejsze stężenie, potem większe aż do takiego jakie podano na opakowaniu nawozu) lub nawóz długodziałający w otoczkach osmocote (jedno nawożenie w sezonie). Co do formy drzewka to prosiłbym o wykonanie lepszych (w lepszej jakości-odpowiednia ostrośc zdjęć aby były wyraźne) zdjęć z różnych stron drzewka, bo na tym ,które jest nie widać za bardzo formy drzewka, układy gałęzi, itd.
Tu masz style bonsai.

George
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-30, 08:48   

Dziękuję za odpowiedź. Przesyłem jeszcze kilka zdjęć. Czy może mi Pan pomóc w dobraniu stylu doniczki oraz ukształtowania.
Ostatnio zmieniony przez George 2007-01-30, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  

Haldir Ferming
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 19:52   

mógłbyś zrobić zdjęcia jeszcze trochę wyraźniejsze ??

Haldir Ferming
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 19:53   

mógłbyś zrobić zdjęcia jeszcze trochę wyraźniejsze ??

Odpowiedz do tematu