Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus retusa usycha i żółknie
Autor Wiadomość
mlody
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-16, 19:52   Ficus retusa usycha i żółknie

Witam, od miesiąca mam ficusa retusa. Bardzo dobrze mi sie rozwijał aż do momentu jak zacząłem je kształtować...nowe pędy przy drutach zaczęły usychać i na dodatek niektóre liście żółknąć i opadać :-( Nie wiem co mam robić, podlewam jak ma sucho, w pokoju mam ciepło, stoi obok okna ale nie na parapecie (bo tam wieje). Nie ma mowy ani o przelaniu ani o przemarznięciu. Co robić? Pomóżcie...
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-09, 20:46, w całości zmieniany 1 raz  

mexicoman
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-17, 07:38   

No to sam dałeś odpowiedź, roślinki jeszcze potrzebują dużo światła, bo jak teraz stoją byle metr od okna, to już maja jaskinię. Musisz coś z tym zrobić, bo twoje drzewko może paść, może inne okno??

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-02-20, 10:33   

Z Twojego opisu nasuwaja sie dwie mozliwe przyczyny: za długo czekasz z podlewanie (zupełnie przeschnieta ziemia) lub połamałes gałązki przy mocnym gięciu i usychają.
Jesli usychają wszystkie gałazki, to pierwsza opcja jest bardziej prawdopodobna.

mlody
[Usunięty]

Wysłany: 2008-02-24, 15:48   

przyczyną było zbyt rzadkie podlewanie, gałązek nie uszkodziłem. Teraz jak więcej podlewam to zaczyna wypuszczać w bardzo szybkim tempie nowe pędy :jupi: odżywa:D

Amen 
Kamil Turner

Wysłany: 2008-02-26, 16:56   

Czyli ogranicz emocje i podlewaj regularnie gdy przeschnie troche zeby znow nie zakladac postów i dowiedziec sie ze przelales;]

Odpowiedz do tematu