Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szef
2008-01-27, 18:00
Jaka jabłoń indoor??
Autor Wiadomość
Zaboraki
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-26, 18:41   Jaka jabłoń indoor??

Mam własnie takie małe pytanko jaka jabłoń moze stac w domu?? czy wogle jest to mozliwe?? bylbym wdzieczny za podanie nazw gatunkowych i moze jakies porady co do ich stanowiska i ich upodobań?? z gory dziekuje :)

[Admin] Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu.
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-01-27, 18:00, w całości zmieniany 1 raz  

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-26, 20:04   

raczej nie ma jabłoni indoor

kristofer001 
Krzysztof K.

Wysłany: 2008-01-26, 21:35   

A czemu nie wykop jakas jablonke wsadz ja do pokoju na parapet i przygladaj sie jak bedzie tesknila za prazacym sloneczkiem powoli PADAJAC!!! Poczytaj troche ksiazek " bo wiedza to podstawy klucz" pzdr

Zaboraki
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-27, 10:24   

:oops: :oops: :oops: czyli jednak moje skojarzenie nazwy gatunkowej jabłoń domowa z indoor bylo bledne :oops: a w takim razie jakie moze byc drzewko indoor ktore nie potrzebuej za duzo slonca i ma ladne kwiaty?? bede wdzieczny za podanie kilku nazw gatunkowych:) z gory dziekuej :-)

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-01-27, 16:03   

Do domu nie znajdziesz drzewka, które kwitnie jak azalia, czyli cała masa dużych kwiatów. Z kwitnących i popularnych u nas gatunków masz wybór między karmoną, serissa i sageretią. Karmona kwitnie przez cały rok, a serissa ma wyjatkowo ładne kkwiaty i swietnie sie prezentuje podczas kwitnienia. Pamiętaj jednak, ze kwiatki w przypadku wszystkich tych gatunków sa raczej drobne.
Żaden gatunek z zewnątrz nie nadaje się do domu (dotyczy to więc również jabłoni).

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-27, 17:07   

sorki za offtopa , ale czy sageretia tez moze zakwitnac ??

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-01-27, 17:59   

Może na wiosne, później na miejscu kwaitków powstają owoce podobne do leśnych jagód.

Ronin 
Maciek Krawczyk

Wysłany: 2008-02-20, 19:43   

Jeżeli chodzi o drzewka indoor to tylko gatunki tropikalne według mnie się nadają, a to z tego względu, że w strefie klimatycznej tropikalnej rośliny rosną przez cały rok, tylko tempo wzrostu jest zróżnicowane. natomiast gatunki nasze - europejskie potrzebują okresu spoczynku jakim jest zima, a wiadomo, że zimą działa w domu jakieś ogrzewania, co spowoduje że drzewko straci "wyczucie" pory roku i bez owego okresu spoczynku po prostu odzwyczai się od życia. Na indoor proponuję którąś z odmian figowca, bo raz że jeśli dostarczysz mu wodę i nawet znikome dawki nawozu to będziesz miał z niego pociechę, a dwa jest wdzięcznym materiałem na naukę jeśli jesteś początkujący w tej dziedzinie. Reszta gatunków została już wyżej wymieniona. Ja dołączę jeszcze ligustra. Z drzew egzotycznych to możesz spróbować jeszcze z którąć z ponad 300 odmian hebanowca - jeżeli oczywiście go dostaniesz.Kwitnie i owocuje a w dodatku to owoce m.in. Kaki, Persymona są jadalne. Inne drzewa egzotyczne to np. Anegre,Badi, Bambus, Bubinga, Frake, Iroko, Khaya, Padouk, Sapeli, Teak, Wenge, Zebrano. Tyle tylko że chyba poza bambusem to reszta jest dostępna w Polsce w formie drewna a nie drzewa ;/ Jatoba czyli "Diementowa wiśnia" z Ameryki południowej jak to wiśnia kwitnie i owocuje, ale czy utrzyma się w domu to nie wiem. Zatem powodzenia!
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-02-20, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu