|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przesunięty przez: szef 2008-01-27, 18:00 |
Jaka jabłoń indoor?? |
Autor |
Wiadomość |
Zaboraki [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 18:41 Jaka jabłoń indoor??
|
|
|
Mam własnie takie małe pytanko jaka jabłoń moze stac w domu?? czy wogle jest to mozliwe?? bylbym wdzieczny za podanie nazw gatunkowych i moze jakies porady co do ich stanowiska i ich upodobań?? z gory dziekuje
[Admin] Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-01-27, 18:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 20:04
|
|
|
raczej nie ma jabłoni indoor |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2008-01-26, 21:35
|
|
|
A czemu nie wykop jakas jablonke wsadz ja do pokoju na parapet i przygladaj sie jak bedzie tesknila za prazacym sloneczkiem powoli PADAJAC!!! Poczytaj troche ksiazek " bo wiedza to podstawy klucz" pzdr |
|
|
|
|
Zaboraki [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-27, 10:24
|
|
|
czyli jednak moje skojarzenie nazwy gatunkowej jabłoń domowa z indoor bylo bledne a w takim razie jakie moze byc drzewko indoor ktore nie potrzebuej za duzo slonca i ma ladne kwiaty?? bede wdzieczny za podanie kilku nazw gatunkowych:) z gory dziekuej |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-01-27, 16:03
|
|
|
Do domu nie znajdziesz drzewka, które kwitnie jak azalia, czyli cała masa dużych kwiatów. Z kwitnących i popularnych u nas gatunków masz wybór między karmoną, serissa i sageretią. Karmona kwitnie przez cały rok, a serissa ma wyjatkowo ładne kkwiaty i swietnie sie prezentuje podczas kwitnienia. Pamiętaj jednak, ze kwiatki w przypadku wszystkich tych gatunków sa raczej drobne.
Żaden gatunek z zewnątrz nie nadaje się do domu (dotyczy to więc również jabłoni). |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-01-27, 17:07
|
|
|
sorki za offtopa , ale czy sageretia tez moze zakwitnac |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-01-27, 17:59
|
|
|
Może na wiosne, później na miejscu kwaitków powstają owoce podobne do leśnych jagód. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-02-20, 19:43
|
|
|
Jeżeli chodzi o drzewka indoor to tylko gatunki tropikalne według mnie się nadają, a to z tego względu, że w strefie klimatycznej tropikalnej rośliny rosną przez cały rok, tylko tempo wzrostu jest zróżnicowane. natomiast gatunki nasze - europejskie potrzebują okresu spoczynku jakim jest zima, a wiadomo, że zimą działa w domu jakieś ogrzewania, co spowoduje że drzewko straci "wyczucie" pory roku i bez owego okresu spoczynku po prostu odzwyczai się od życia. Na indoor proponuję którąś z odmian figowca, bo raz że jeśli dostarczysz mu wodę i nawet znikome dawki nawozu to będziesz miał z niego pociechę, a dwa jest wdzięcznym materiałem na naukę jeśli jesteś początkujący w tej dziedzinie. Reszta gatunków została już wyżej wymieniona. Ja dołączę jeszcze ligustra. Z drzew egzotycznych to możesz spróbować jeszcze z którąć z ponad 300 odmian hebanowca - jeżeli oczywiście go dostaniesz.Kwitnie i owocuje a w dodatku to owoce m.in. Kaki, Persymona są jadalne. Inne drzewa egzotyczne to np. Anegre,Badi, Bambus, Bubinga, Frake, Iroko, Khaya, Padouk, Sapeli, Teak, Wenge, Zebrano. Tyle tylko że chyba poza bambusem to reszta jest dostępna w Polsce w formie drewna a nie drzewa Jatoba czyli "Diementowa wiśnia" z Ameryki południowej jak to wiśnia kwitnie i owocuje, ale czy utrzyma się w domu to nie wiem. Zatem powodzenia! |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-02-20, 19:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|