|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Serrisa - peka kora |
Autor |
Wiadomość |
majestik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 13:09 Serrisa - peka kora
|
|
|
Miesiac temu zakupilem pierwsze drzewko bonsai. Niestety nie wiem co robić, liście wysuszyły się. Co prawda wydaje mi sie ze urosło natomiast pojawił się pewien problem - peka kora. Nie wiem co mam robić, dlatego proszę o wszelką poradę, co mam robic aby drzewko odrodzilo sie. |
|
|
|
|
EnDiK
Rafał Andrys
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2008 Skąd: Piaski Woj.Lubelskie
|
Wysłany: 2008-01-26, 13:28 Pękająca kora
|
|
|
Kiedyś przeczytałem, że kora pęka gdy rośline wystawi się w zimowy dzień na ostre słońce. Jestem początkujący ale nigdy nie wystawiłem drzewka na słońce w zime i nigdy nie pękała kora moim drzewkom. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
|
|
|
|
krzysiek_custo [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-26, 17:40
|
|
|
Może po prostu kupiłeś drzewko na jesieni a teraz mamy zimę i traci liście.:) Jeżeli jest to drzewko, które nie lubi przeciągów jak na przykład ficus może traci liście przez wiatr. Możliwe, że trzymasz je w domu a powinno stać na zewnątrz. Napisz jakieś szczegóły i wklej zdjęcie. Jeżeli kora pęka to masz kilka możliwości. Obumiera gałąź i po prostu traci korę, może zostało uszkodzone w jakichś sposób, ale to bym wykluczył. Generalnie miałem podobnie raz podczas sadzenia na kamieniu drzewka i zaczęły mi gnić korzenie ponieważ kamień pył zbyt płaski i nie odprowadzał dobrze nadmiaru wody. Wtedy kora na drzewku wyschła i zaczęła szybko się starzeć i pękać. Może po prostu drzewko umiera. Bez dokładnych danych trudno coś powiedzieć. Jeżeli zacząłeś na przykład drutować drzewko to również mogło to spowodować taką reakcję. Zbyt mocno wygiąłeś gałąź i boom. No nic kończą mi się pomysły. Pozdrawiam |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-01-27, 16:42
|
|
|
a moze to jest dosc spory wiaz a nie serissa . jestes pewny w 100-u procentach ze to serissa jeseli to wiaz to wowczas pekanie kory przy nasadzie pnia jest naturalnym czynnikiem . ja ze swoim wiazem tez tak mam . |
Ostatnio zmieniony przez pawel18 2008-01-27, 16:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
majestik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-29, 02:02 zdjecia
|
|
|
zdjecie
DSC00002.jpg Pierwsze zdjecie, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, |
|
Plik ściągnięto 2755 raz(y) 32,97 KB |
DSC00004.jpg zdjecie drugie |
|
Plik ściągnięto 2755 raz(y) 23,17 KB |
|
|
|
|
|
majestik [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-29, 02:05 serissa
|
|
|
Wstawiłem dwa zdjecia, niestety nie sa najlepszej jakosci poniewaz robilem je telefonem. Moze przyblizy wam problem. W kazdym razie drzewko to napewno serissa.
Liczę ze ktos mi pomoze, ponieważ nie wiem czemu ono pęka, a niechciałbym je wywalić. |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-01-29, 23:36
|
|
|
Pstryknij jeszcze fotke liści bo ta seriska wygląda na swieżo uschnietą. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|