Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Serrisa - peka kora
Autor Wiadomość
majestik
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-26, 13:09   Serrisa - peka kora

Miesiac temu zakupilem pierwsze drzewko bonsai. Niestety nie wiem co robić, liście wysuszyły się. Co prawda wydaje mi sie ze urosło natomiast pojawił się pewien problem - peka kora. Nie wiem co mam robić, dlatego proszę o wszelką poradę, co mam robic aby drzewko odrodzilo sie.

EnDiK 
Rafał Andrys

Wysłany: 2008-01-26, 13:28   Pękająca kora

Kiedyś przeczytałem, że kora pęka gdy rośline wystawi się w zimowy dzień na ostre słońce. Jestem początkujący ale nigdy nie wystawiłem drzewka na słońce w zime i nigdy nie pękała kora moim drzewkom.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-26, 14:55   

pomocne bylo by zdjecie http://www.przyjacielebon...topic.php?t=915
tutaj masz opisane jak wkleic zdjecie

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-26, 17:40   

Może po prostu kupiłeś drzewko na jesieni a teraz mamy zimę i traci liście.:) Jeżeli jest to drzewko, które nie lubi przeciągów jak na przykład ficus może traci liście przez wiatr. Możliwe, że trzymasz je w domu a powinno stać na zewnątrz. Napisz jakieś szczegóły i wklej zdjęcie. Jeżeli kora pęka to masz kilka możliwości. Obumiera gałąź i po prostu traci korę, może zostało uszkodzone w jakichś sposób, ale to bym wykluczył. Generalnie miałem podobnie raz podczas sadzenia na kamieniu drzewka i zaczęły mi gnić korzenie ponieważ kamień pył zbyt płaski i nie odprowadzał dobrze nadmiaru wody. Wtedy kora na drzewku wyschła i zaczęła szybko się starzeć i pękać. Może po prostu drzewko umiera. Bez dokładnych danych trudno coś powiedzieć. Jeżeli zacząłeś na przykład drutować drzewko to również mogło to spowodować taką reakcję. Zbyt mocno wygiąłeś gałąź i boom. No nic kończą mi się pomysły. Pozdrawiam :spoko:

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-27, 16:42   

a moze to jest dosc spory wiaz a nie serissa . jestes pewny w 100-u procentach ze to serissa ?? jeseli to wiaz to wowczas pekanie kory przy nasadzie pnia jest naturalnym czynnikiem . ja ze swoim wiazem tez tak mam .
Ostatnio zmieniony przez pawel18 2008-01-27, 16:44, w całości zmieniany 1 raz  

majestik
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-29, 02:02   zdjecia

zdjecie

DSC00002.jpg
Pierwsze zdjecie, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Plik ściągnięto 2755 raz(y) 32,97 KB

DSC00004.jpg
zdjecie drugie
Plik ściągnięto 2755 raz(y) 23,17 KB

majestik
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-29, 02:05   serissa

Wstawiłem dwa zdjecia, niestety nie sa najlepszej jakosci poniewaz robilem je telefonem. Moze przyblizy wam problem. W kazdym razie drzewko to napewno serissa.

Liczę ze ktos mi pomoze, ponieważ nie wiem czemu ono pęka, a niechciałbym je wywalić.

szef 
Administrator
Robert Napieralski

Wysłany: 2008-01-29, 23:36   

Pstryknij jeszcze fotke liści bo ta seriska wygląda na swieżo uschnietą.

Odpowiedz do tematu