Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jałowiec chiński/ Przycinanie igieł
Autor Wiadomość
Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-12, 14:31   Jałowiec chiński/ Przycinanie igieł

W związku z tym, że zima daje się we znaki, ja jak i moje drzewka przeszedłem w stan zimowy xD Przez co nie ma mnie na forum :D Od pierwszych pozimowych listkach pewnie się to zmieni :)

Jednak, choć wiem, że do tego zabiegu jeszcze dużo czasu minie to chciałbym się o coś zapytać.

Chyba Jacek, albo Anna wspominali, o tym, że u sosny lub świerka nie należy usuwać całkiem igieł, ale jedynie urwać do połowy, po czym one same odpadają. Pewnie coś przekręciłem, ale to już dawno było :D

W związku z tym, mam pytanie, czy tak samo należy potraktować jałowca chińskiego ? I kiedy najlepiej wykonać ten zabieg. W sierpniu ? Przpominam, że zależy mi na trwałym usunięciu w pewnych miejscach igieł.

Z góry dziękuję za pomoc :)

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-12, 17:58   

na jałowcach się tego nie praktykuje. na sosnach obcina się igły do połowy a one po jakims czasie same obumrą i odpadną

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-12, 23:48   

no nie do połowy ! po prostu wycinasz igły pozostawiając z 5 mm . chodzi tu o to aby podczas usuwania starych igieł - doświetlania rośliny, nie naruszyć śpiących pąków , tak jak to się dzieje gdy igły wyrywamy wówczas pąki możemy wyrwać razem z igłami. pozostawione resztki igieł z czasem same odpadną. a co do jałowców to jest to całkiem co innego. jałowca uszczykujemy , ewentualnie przycinamy norzycami (niektórzy preferują tylko uszczykiwanie z uwagi na lepsze efekty zagęszczenia ) po norzycach końcówki igieł jałowców czasowo brązowieją . co do trwałego usuwania zieleni z iglaków to akurat problemu nie masz ;) bo jałowiec po usunięciu zieleni w danym miejscu już na pewniaka ( 99% ;) ) ci nie wypuści z powrotem chyba że to jest młoda gałązka

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-13, 18:10   

Dziękuję bardzo :) Całe szczęście, że nie ma naliczania postów, to można pospamować w swoim własnym temacie ... Więc dziękuję bardzo, za pomoc :)

Odpowiedz do tematu